skip to main content

Šuba aneb Sleď pod kožichem. Hříšná delikatesa, která vám dá ten správný základ před večírkem

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Šuba znamená kožich. Poněkud netradiční pojmenování pokrmu, že? I když tomu název příliš nenapovídá, jedná se o slavnostní pokrm oblíbený především na Ukrajině a v Rusku. U nás nese označení „sleď pod kožichem“, a to právě z důvodu, že se slanečci schovávají ve vrstvách vařené zeleniny. Salát šuba se nemíchá, to je zásadní rozdíl oproti našemu klasickému bramborovému salátu, kam patří jinak docela podobné ingredience. Jednotlivé vrstvy brambor, nakládaných ryb, vajec, mrkve a červené řepy se skládají na sebe do formy. Majonéza je pak neodmyslitelnou součástí a chutným pojítkem celého pokrmu.

Uzené filety růžového sledě v kombinaci se sledi ve sladkokyselém nálevu zaručí pokrmu skvělou chuť. Dejte si proto na výběru sleďů záležet. Nikdy nepoužívejte do salátu již předvařenou řepu, nemá tak dobrou chuť jako ta právě uvařená. Do šuby se pro kyselejší chuť a křupavost někdy přidávají i sladkokyselá jablka, v základním receptu je však nehledejte. Salát šuba se tradičně podává právě v období svátků a večírků spojených s koncem roku. Nyní máte ideální příležitost jej vyzkoušet! Taková „prasárnička“ se na večírek přece dokonale hodí. A jedno je jisté – ve stejném roce už podobný prohřešek neuděláte!

Na formu o průměru 20 cm potřebujete:

Reklama
  • 3 střední červené řepy
  • 6 menších brambor typu A
  • 3 střední mrkve
  • 4 velká vejce
  • 240 g uzených filetů ze sledě
  • 260 g marinovaných sleďů ve sladkokyselém nálevu
  • 10 cibulek ve sladkokyselém nálevu
  • 300 g domácí majonézy
  • 100 g zakysané smetany 
  • 1 lžičku plnotučné hořčice
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý kopr na ozdobu

Postup

  1. Začněte s přípravou zeleniny. Červenou řepu umyjte a i se slupkou vařte přibližně 45 minut doměkka. Brambory a mrkev umyjte a vařte společně, v jiném hrnci než řepu, cca 30 minut. Vejce uvařte natvrdo a vše nechte vychladnout. 
  2. Vychladlou zeleninu oloupejte, nastrouhejte nahrubo a jednotlivé druhy rozdělte do samostatných misek. Vejce též oloupejte, jeden žloutek ponechte stranou, zbytek nahrubo nastrouhejte a dejte do misky. Vyuzené i marinované sledě nakrájejte na drobnější kousky. Čím jemněji je nakrájíte, tím méně přebijí chuť ostatních ingrediencí. Sledi v nálevu obsahují i cibulku, nebojte se pokrájet i tu. Zároveň najemno pokrájejte nakládanou jarní cibulku ve sladkokyselém nálevu a smíchejte se sledi.
  3. Majonézu smíchejte se zakysanou smetanou a hořčicí (lze použít i dijonskou namísto plnotučné, anebo pouze samostatnou majonézu – my její chuť přidáním zakysanky trošku zjemnili). 
  4. Připravte si formu, ve které schováte sledě pod kožich (jak se jinak šubě říká). Můžete využít celý obsah formy nebo doprostřed umístit sklenici či lahev a vytvořit tak z vrstveného pokrmu vzhledný věnec. Začněte na sebe skládat připravené vrstvy. Pořadí můžete měnit, avšak když začnete s vrstvou brambor, vytvoříte si tak pevnou základnu. Brambory urovnejte, osolte a potřete připravenou majonézovou směsí. Na brambory naneste sledě smíchané s cibulkou, lehce je opepřete a potřete majonézou. Sledě již netřeba solit, to je jasné.
  5. Na ryby vyskládejte nastrouhaná vajíčka, lehce je posolte a rovněž lehce potřete majonézou. Na vajíčka přijde mrkev, lehce soli a majonézová směs. Poslední vrstvou je pak nastrouhaná řepa a – světe div se – majonéza! Naneste už však jen menší množství a vzhledně jej na řepu rozetřete. A ano, je to tak – skutečně je majonéza hříšně umístěna v každé vrstvě šuby – zde tkví také tajemství její chuti.
  6. Úhledně zahlazenou část poslední vrstvy ozdobte nastrouhaným žloutkem, který jste si nechali stranou. Přidejte navrch pár snítek kopru a dejte šubu vychladit do lednice. Před podáváním opatrně odeberte sklenici umístěnou uprostřed formy (pokud jste ji tam dali) a odejměte vnější část formy. Šubu opatrně pokrájejte nožem na libovolně velké porce a podávejte.