Svěží chutě zkrátka k jaru patří, proto není divu, že nás tyto citronové řezy nadchly! A to nejen pro svou jednoduchost – čistá chuť citronu v kombinaci pouze s křupavým shortbread korpusem vynikne na maximum, proto pro všechny milovníky kyselého můžeme jen doporučit.

Křehké citronové řezy

Na formu 20×20 cm potřebujete:

  • 115 g másla
  • 190 g hladké mouky
  • 40 g moučkového cukru
  • 1/3 lžičky mleté vanilky
  • špetku soli

Na náplň:

  • 200 g krupicového cukru
  • kůru ze tří citronů
  • 40 g hladké mouky
  • 200 g citronové šťávy
  • 5 vajec

Postup

  1. Formu o rozměru 20×20 cm vystelte pečicím papírem a troubu předehřejte na 180 °C. Máslo rozpusťte a nechte vychladnout. V míse smíchejte mouku, moučkový cukr, vanilku a špetku soli. Přidejte vychladlé rozpuštěné máslo a stěrkou promíchejte na drobivé těsto. Nasypte ho do formy a prsty utlačte na dno do hladké vrstvy, můžete si také pomoci dnem skleničky.
  2. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 20 minut či dokud nebudou okraje lehce zlatavohnědé. Mezitím připravte náplň. Cukr smíchejte s čerstvou citronovou kůrou a řádně promněte mezi prsty. Cukr bude světlé žlutý a voňavý s konzistencí podobnou vlhkému písku. Nechte odstát 15 minut. Jakmile je korpus upečený, přidejte k cukru hladkou mouku, citronovou šťávu i celá vajíčka a metličkou řádně promíchejte do hladkého a poměrně tekutého těsta.
  3. Žlutou tekutou náplň přelijte na upečený korpus a vložte zpátky do trouby na dalších asi 20 až 25 minut. Správně upečená náplň by měla být pevná, ale když s pekáčkem zatřesete, jeho střed by se měl stále lehce třást. Upečené řezy nechte ve formě dojít do pokojové teploty, poté přesuňte do lednice ztuhnout alespoň na 2 hodiny. Uleželé vyndejte z formy a rozkrájejte na kousky, můžete také pocukrovat moučkovým cukrem.