skip to main content

Street food s vůní Vietnamu: Bánh mì burger s křupavou nakládanou zeleninou

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.

Jestli milujete vietnamské bagety Banh mi a nepohrdnete ani pořádnými burgery, tenhle recept vás bude bavit – obojí totiž jednoduše spojíte v jedno! Křupavá rychle naložená zelenina, pikantní majonéza a šťavnatý vepřový burger spolu fungují naprosto perfektně.

Reklama

Na 4 burgery:

  • 600 g mletého vepřového masa
  • 3 jarní cibulky
  • 1 hrst bazalky nebo koriandru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce cukru krupice
  • Sůl & pepř
  • Olej

Na nakládanou zeleninu:

  • 2 mrkve (200 g)
  • ¼ bílé ředkve daikon (200 g)
  • ½ hrnku rýžového, bílého vinného nebo jablečného octa
  • ½ hrnku teplé vody
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 1 lžička soli

Na majonézu:

  • 4 lžíce majonézy
  • 2 lžíce Srirachy
  • 1 jarní cibulka
Reklama

Dále:

  • 4 hamburgerové bulky
  • ¼ salátové okurky
  • Čerstvý koriandr
  • Chilli papričky

Postup

  1. Oloupanou mrkev a ředkev pokrájejte na tenké nudličky (nejlépe to jde škrabkou na julienne) a v uzavíratelné skleničce promíchejte s octem, vodou, cukrem a solí. Nechte marinovat alespoň 30 minut, ale ještě lépe do druhého dne. Zelenina pak v lednici vydrží dobrá kolem 2 týdnů, jen se nesmíte zaleknout specifické vůně zpracované ředkve.
  2. Maso smíchejte s nasekanou jarní cibulkou a bazalkou či koriandrem, prolisovaným česnekem, rybí omáčkou, škrobem, cukrem, lžičkou soli a čerstvě mletým pepřem. Naolejovanýma rukama vytvořte 4 placky, uprostřed trochu tenčí – díky tomu se burgery nevypoulí. Na rozpáleném grilu či (ideálně grilovací) pánvi pak maso z obou stran asi 5 minut opékejte.
  3. Mezitím smíchejte majonézu se Srirachou a nasekanou jarní cibulkou, zlehka opečte prokrojené housky, okurku nakrájejte na plátky a připravte si koriandr a pro zájemce i chilli.
  4. Housky potřete majonézou, obložte okurkou, chilli, burgery a zeleninou a ihned podávejte.

Tip: Do masa přidejte i čerstvý strouhaný zázvor nebo najemno pokrájenou citronovou trávu, burgery krásně ovoní.

Reklama
Reklama