„Mac“ v americké klasice Mac and cheese neoznačuje makarony, jak je známe, tedy dlouhé duté těstoviny, ale pravý opak – v angličtině pojem „macaroni“ totiž znamená krátké druhy těstovin, vhodné právě k zapékání. Tradiční comfort food Mac’n’cheese je oblíbený hlavně ve Spojených státech a v Kanadě a nečekejte žádnou dietku – hlavní roli hrají těstoviny, kopa sýru a často i slaniny. My si ale právě ji v dnešním receptu nahradíme květákem a přidáme tak do jídla něco živin a vlákniny.
Mac and cheese – těstoviny se sýrem a květákem
Na 4 až 5 porcí potřebujete:
- 500 g krátkých těstovin
- 100 g čedaru
- 100 g ementálu
- 1 menší květák
- 3 lžíce másla
- 2 jarní cibulky
- 2 lžíce hladké mouky
- 300 ml mléka
- 1 lžička anglické hořčice
- špetka muškátového oříšku
- sůl & pepř
Na posypku:
- 2 hrsti jemně nastrouhaného parmazánu
- 1 hrst strouhanky
- 1 lžička másla
- 1 lžíce sekané čerstvé petrželky
Postup
- Těstoviny dejte vařit do osolené vody. Čedar a ementál nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Mezitím si připravte sýrovou omáčku mornay. Omytý květák rozeberte na růžičky a bílé části (konce růžiček) uvařte v jiném hrnci v osolené vodě do poloměkka. Stonky a mladší část košťálu nakrájejte na malé kousky.
- Nasekané jarní cibulky dejte restovat na máslo do hlubší velké pánve. Po chvilce přidejte kousky květáku, zarestujte a asi po dvou minutách zasypte hladkou moukou. Za stálého míchání následně přilévejte mléko. Přiveďte k varu, po chvilce směs mírně zhoustne. Vařte, dokud květák nezměkne. Pak tyčovým mixérem vše rozmixujte, dochuťte hořčicí, muškátovým oříškem a čerstvě mletým pepřem. Do omáčky teď za stálého míchání (aby se omáčka nesrazila) postupně přidávejte oba nastrouhané sýry. Stačí, aby se v omáčce rozpustily. Nakonec vzniklý sýrový bešamel dosolte dle chuti.
- Květákové růžičky, které se mezitím uvařily do poloměkka, slijte, stejně tak i těstoviny.
- Velkou zapékací mísu nebo pekáč vymažte máslem, nasypte do něho těstoviny a uvařený květák, vše zalijte sýrovou omáčkou a lehce promíchejte.
- Z másla, strouhanky, parmazánu a sekané petrželky vytvořte rukama posypku, kterou nasypejte navrch.
- Dejte zapéct při 180 až 200 °C na cca 20 minut nebo dokud povrch nezezlátne.
- Hotové květákové ma’n’cheese servírujte horké hned po upečení.