Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Kousky opečeného kuřete v asijském stylu jsou sice neodolatelná specialita, ale stojí za to vyzkoušet i nevšední vegetariánskou alternativu. Květák nejen, že odlehčí váš jídelníček od masa. Jeho příprava v troubě navíc vyžaduje menší množství tuku než maso smažené na pánvi. Takto připravený květák (bez omáčky) skvěle oživí i vaše zeleninové saláty nebo Buddha bowls. V každém případě tak zvládnete připravit vynikající oběd nebo večeři už do půl hodiny.

Pečený květák ve sladkokyselé omáčce

Na 2 porce potřebujete:

  • ½ květáku – 400 až 500 g
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce světlé sójové omáčky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • ¼ lžičky mleté uzené papriky
  • 1 lžička kukuřičného škrobu

Omáčka:

  • 1 citronová tráva
  • 1 stroužek česneku
  • 100 ml vody
  • 1,5 lžíce světlé sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 2 lžičky medu
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • Chilli paprička
  • Bílá a černá sezamová semínka na posypání

Postup

  1. Květák rozeberte na malé růžičky.
  2. V míse promíchejte olej, s´ojovou omáčku, česnek, zázvor, mletou papriku a škrob. Květák ve směsi důkladně obalte a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 180 °C (horkovzduch) 15 až 20 minut dozlatova.
  3. Připravte si omáčku. Citronovou trávu oloupejte, aby zůstal měkký střed, a nakrájejte najemno. Česnek najemno nakrájejte. Ingredience na omáčku promíchejte a 2 minuty společně vařte.
  4. Upečený květák promíchejte s omáčkou a servírujte s jasmínovou rýží. Posypejte sezamovými semínky.