Obalovaný květák je přesně ten typ jídla, které si dá rád téměř každý, ale za předpokladu, že ho uvaří někdo jiný. Přitom stačí vyměnit trojobal za o něco snazší verzi v pikantním těstíčku (kterému ovšem dodává na křupavosti sýrová strouhanka) a upéct ho v troubě. Uvažujete správě, o to více tatarky či majonézy si k němu pak můžeme dát… Jediné, co je dobré se pokusit neurychlovat, je krok předvaření – díky němu totiž bude květák pěkně měkký i bez rizika připálení z důvodu dlouhého pečení či vaření.

Nesmažený obalovaný květák v těstíčku

Na 3 až 4 porce potřebujete:

  • 1 květák
  • 1 lžíce vody
  • 1 lžička kmínu

Na těstíčko:

  • 3 vejce
  • 70 g hladké mouky
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička tymiánu nebo oregana
  • ½ lžičky čerstvě mletého pepře
  • 50 g mléka

Na obalení:

  • 130 g strouhanky
  • 40 g strouhaného parmazánu
  • Olej ve spreji

Postup

  1. Květák rozeberte na růžičky (košťály upečte nebo přidejte do zeleninové polévky) a v dost osolené vodě s kmínem 4 až 5 minut povařte. Sceďte a nechte oschnout.
  2. Mezitím ve velké míse prošlehejte všechny suroviny na těstíčko a nechte zatím odležet. Strouhanku smíchejte s parmazánem. Velký plech vyložte pečicím papírem a pokapejte olejem.
  3. Vždy několik růžiček vhoďte do mísy s těstem, obalte a pomocí dvou vidliček pak obalte ještě ve strouhance. Skládejte vedle sebe na plech, poctivě postříkejte nebo pokapejte olejem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut dozlatova.
  4. Podávejte se šťouchanými či vařenými bramborami a domácí majonézou nebo tatarkou.

Tip pro perfekcionisty: Pokud chcete obzvláště vzhledné kousky, kupte květáky dva, z obou použijte jen podobně velké růžičky a veškerý zbytek pokrájejte, na plechu pokapejte olivovým olejem, osolte a posypejte oblíbeným kořením (nebo jen čerstvě mletým pepřem) a při 180 °C pečte asi 25 minut doměkka. Během pečení jednou zamíchejte a podávejte s domácím hummusem.