skip to main content

Vege srdcovka, co neurazí ani masaře. Obalovaný květák zdravěji

Obalovaný květák je přesně ten typ jídla, které si dá rád téměř každý, ale za předpokladu, že ho uvaří někdo jiný. Přitom stačí vyměnit trojobal za o něco snazší verzi v pikantním těstíčku (kterému ovšem dodává na křupavosti sýrová strouhanka) a upéct ho v troubě. Uvažujete správě, o to více tatarky či majonézy si k němu pak můžeme dát… Jediné, co je dobré se pokusit neurychlovat, je krok předvaření – díky němu totiž bude květák pěkně měkký i bez rizika připálení z důvodu dlouhého pečení či vaření.

Nesmažený obalovaný květák v těstíčku

Na 3 až 4 porce potřebujete:

  • 1 květák
  • 1 lžíce vody
  • 1 lžička kmínu

Na těstíčko:

  • 3 vejce
  • 70 g hladké mouky
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička tymiánu nebo oregana
  • ½ lžičky čerstvě mletého pepře
  • 50 g mléka

Na obalení:

  • 130 g strouhanky
  • 40 g strouhaného parmazánu
  • Olej ve spreji
Reklama

Postup

  1. Květák rozeberte na růžičky (košťály upečte nebo přidejte do zeleninové polévky) a v dost osolené vodě s kmínem 4 až 5 minut povařte. Sceďte a nechte oschnout.
  2. Mezitím ve velké míse prošlehejte všechny suroviny na těstíčko a nechte zatím odležet. Strouhanku smíchejte s parmazánem. Velký plech vyložte pečicím papírem a pokapejte olejem.
  3. Vždy několik růžiček vhoďte do mísy s těstem, obalte a pomocí dvou vidliček pak obalte ještě ve strouhance. Skládejte vedle sebe na plech, poctivě postříkejte nebo pokapejte olejem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut dozlatova.
  4. Podávejte se šťouchanými či vařenými bramborami a domácí majonézou nebo tatarkou.

Tip pro perfekcionisty: Pokud chcete obzvláště vzhledné kousky, kupte květáky dva, z obou použijte jen podobně velké růžičky a veškerý zbytek pokrájejte, na plechu pokapejte olivovým olejem, osolte a posypejte oblíbeným kořením (nebo jen čerstvě mletým pepřem) a při 180 °C pečte asi 25 minut doměkka. Během pečení jednou zamíchejte a podávejte s domácím hummusem.