Sekaná pečeně je oblíbenou klasikou. Různou kombinací masa i koření dokáže vždy překvapit, a stává se tak pokaždé docela jedinečnou. Krůtí sekaná je variantou libovější, avšak díky spojení s mletým vepřovým, stále pěkně šťavnatou.
Celer osmahnutý společně s cibulkou a česnekem dodává sekané výjimečnou chuť, strukturu i něco vlákniny. Kari a nové koření „sekačku“ náramně provoní a postarají se o včasný (možná až příliš brzký) příchod všech strávníků ke stolu.
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Krůtí sekaná se zeleninou, kari kořením a medovou glazurou
Na 2 šišky potřebujete:
- 2 starší rohlíky
- 200 ml mléka
- Špetka muškátového oříšku
- Kousek másla
- 1 větší cibule
- 200 g celeru
- 3 stroužky česneku
- 600 g krůtího mletého masa
- 200 g vepřového mletého masa
- 2 menší vejce (z toho 1 bílek na potření)
- 1 lžíce medové hořčice
- Sůl & pepř
- 1 lžička kari koření
- ½ lžičky nového koření
- ½ lžičky drceného kmínu
- 1 lžička sušené majoránky
- 1 lžíce čerstvé majoránky nebo hrst petržele
Na potření:
- 2 lžičky rajského protlaku
- 2 lžičky medové hořčice
- 2 lžičky medu
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Postup
- Rohlíky nakrájejte na menší kousky a nechte nasáknout v mléce, přidejte špetku muškátového oříšku. Na kousku másla osmahněte najemno pokrájenou cibuli a nahrubo nastrouhaný celer. Na závěr nechte v pánvi chvíli rozvonět nasekaný česnek.
- K mletému masu přidejte lehce vymačkané rohlíky, jedno celé vejce a jeden žloutek (jeden bílek ponechte stranou), vychladlou celerovou směs, hořčici, sůl, pepř, koření a sušenou i čerstvou majoránku nebo petržel.
- Masovou směs důkladně rukama promíchejte a vytvořte dvě podobně velké šišky. S masem při tvarování hoďte párkrát o desku – vyženete případné bubliny a zamezíte popraskání sekané.
- Obě šišky navlhčenýma rukama pěkně uhlaďte a vložte do pekáče, jehož dno jste lehce vytřeli máslem. Potřete je odloženým bílkem, což rovněž pomůže zamezit popraskání.
- Sekanou podlijte trochou vody a pečte při 180 °C nejprve 20 minut – po tuto dobu neotvírejte dvířka, aby se maso hezky zatáhlo. Pak potřete sekanou směsí z rajského protlaku, hořčice a medu.
- Vložte znovu do trouby a pečte ještě 20 až 30 minut. V této době sekanou občas přelijte výpekem. Před zakrojením ji nechte chvilku odpočinout.
- Podávejte s vařenými bramborami maštěnými máslem, posypanými pažitkou. Nezapomeňte na kyselou okurku. Sekanou si skvěle vychutnáte rovněž s pečenými bramborami nebo máslovou kaší.
Tipy & triky
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič