Sekaná pečeně je oblíbenou klasikou. Různou kombinací masa i koření dokáže vždy překvapit, a stává se tak pokaždé docela jedinečnou. Krůtí sekaná je variantou libovější, avšak díky spojení s mletým vepřovým, stále pěkně šťavnatou.

Celer osmahnutý společně s cibulkou a česnekem dodává sekané výjimečnou chuť, strukturu i něco vlákniny. Kari a nové koření „sekačku“ náramně provoní a postarají se o včasný (možná až příliš brzký) příchod všech strávníků ke stolu.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Krůtí sekaná se zeleninou, kari kořením a medovou glazurou

Na 2 šišky potřebujete:

  • 2 starší rohlíky
  • 200 ml mléka
  • Špetka muškátového oříšku
  • Kousek másla
  • 1 větší cibule
  • 200 g celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 600 g krůtího mletého masa
  • 200 g vepřového mletého masa
  • 2 menší vejce (z toho 1 bílek na potření)
  • 1 lžíce medové hořčice
  • Sůl & pepř
  • 1 lžička kari koření
  • ½ lžičky nového koření
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 lžíce čerstvé majoránky nebo hrst petržele

Na potření:

  • 2 lžičky rajského protlaku
  • 2 lžičky medové hořčice
  • 2 lžičky medu
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Rohlíky nakrájejte na menší kousky a nechte nasáknout v mléce, přidejte špetku muškátového oříšku. Na kousku másla osmahněte najemno pokrájenou cibuli a nahrubo nastrouhaný celer. Na závěr nechte v pánvi chvíli rozvonět nasekaný česnek.
  2. K mletému masu přidejte lehce vymačkané rohlíky, jedno celé vejce a jeden žloutek (jeden bílek ponechte stranou), vychladlou celerovou směs, hořčici, sůl, pepř, koření a sušenou i čerstvou majoránku nebo petržel.
  3. Masovou směs důkladně rukama promíchejte a vytvořte dvě podobně velké šišky. S masem při tvarování hoďte párkrát o desku – vyženete případné bubliny a zamezíte popraskání sekané.
  4. Obě šišky navlhčenýma rukama pěkně uhlaďte a vložte do pekáče, jehož dno jste lehce vytřeli máslem. Potřete je odloženým bílkem, což rovněž pomůže zamezit popraskání.
  5. Sekanou podlijte trochou vody a pečte při 180 °C nejprve 20 minut – po tuto dobu neotvírejte dvířka, aby se maso hezky zatáhlo. Pak potřete sekanou směsí z rajského protlaku, hořčice a medu.
  6. Vložte znovu do trouby a pečte ještě 20 až 30 minut. V této době sekanou občas přelijte výpekem. Před zakrojením ji nechte chvilku odpočinout.
  7. Podávejte s vařenými bramborami maštěnými máslem, posypanými pažitkou. Nezapomeňte na kyselou okurku. Sekanou si skvěle vychutnáte rovněž s pečenými bramborami nebo máslovou kaší.

Tipy & triky

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič