skip to main content

Sýr, slanina & maso. Glazovaná sekaná, kterou vám dietolog neschválí, ale hezky vám udělá

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Uznávám, že kombinace mletého masa, čedaru a slaniny není z nejlehčích, ale co si budeme, po příchodu z (pod)zimní plískanice zpravidla potěší víc než salát. Když ji navíc zabalíte do sladce-pikantního kabátku z křupavé glazované slaniny, veškerá šťáva zůstane vevnitř, a sekaná tak zůstane parádně šťavnatá.

Na 6 velkých porcí potřebujete:

  • 1 velká cibule
  • Olej nebo sádlo
  • 1 kg mletého masa (mix vepřového a hovězího)
  • 40 g strouhanky
  • 50 ml mléka
  • 3 vejce
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 3 stroužky česneku
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky pepře
  • ½ lžičky chilli (lze vynechat)
  • 150 g čedaru (případně goudy či nivy)
  • 120 g anglické slaniny

Na glazuru:

  • 3 lžíce kečupu
  • 1 lžíce medu nebo hnědého cukru
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • Mleté chilli dle chuti
Reklama

Postup

  1. Restování cibule můžete vynechat, ale opečená dodá sekané mnohem lepší chuť než syrová. Pokrájejte ji nadrobno, dozlatova osmažte na troše oleje a nechte chvíli vychladnout, než si připravíte zbytek.
  2. Maso smíchejte se strouhankou (pokud se vyhýbáte lepku, nahraďte ji kukuřičnou nebo vynechte, v tom případě ale nedávejte ani mléko), mlékem, vejci, hořčicí, prolisovaným česnekem, nasekanou petrželí, oreganem, paprikou, solí, pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře, chilli dle chuti a opečenou nebo čerstvou cibulí.
  3. Tři čtvrtě hmoty rozložte na plech a naolejovanýma rukama vytvarujte do šišky. Uprostřed udělejte korýtko, do kterého vmáčkněte nahrubo nastrouhaný nebo nadrobený sýr, zakryjte zbytkem masa a pořádně zahlaďte, aby sýr nevytékal. Druhá možnost je sýr zamíchat přímo do masa.
  4. Celou šišku obložte plátky slaniny tak, aby se lehce překrývaly. Přiklopte a pečte 25 minut při 180 °C.
  5. Mezitím prošlehejte kečup s medem, worcesterem a případně mletým chilli. Po 25 minutách sekanou odklopte, potřete touto směsí a pečte dalších asi 25 minut. Nechte ještě 10 minut v teple dojít a můžete krájet. Počítejte s tím, že sýr začne zběsile vytékat, proto si krájení nechte klidně až na stůl.

Více zeleniny: Pro lepší pocit spolu s cibulí orestujte i najemno nasekanou červenou papriku, nahrubo nastrouhanou mrkev nebo taktéž nastrouhanou a lehce vyždímanou cuketu.