skip to main content

Neutrální a extrémně hebký. Chuť ginu tvoří kopa bylin z jihočeských lesů a luk

Vyprodáno, hlásí spolek Jíme Jih, který letos vyrobil druhou speciální edici jihočeského ginu. Zabalil ji do čiré broušené lahve od naděje českého skla Františka Jungvirta. 

Po limitovaném počtu padesáti lahví s pořizovací cenou něco málo přes tři tisíce korun se jen zaprášilo. „Byl to neskutečný frmol,“ raduje se Petr Jiskra, spoluzakladatel spolku Jíme Jih. „Zprávu o novém ginu jsme poslali mezi naše štamgasty a během týdne jsou lahve z limitované série fuč. Nechceme ceny šponovat a prodávat lahev za deset tisíc. A navíc stále máme gin v běžných lahvích.“

Standardní půllitrová lahev za 1250 korun je tak stále k sehnání v restauracích jihočeské gastro skupiny. Pokud budete mít cestu na jih, nechte své chuťové pohárky spočinout ve strakonické restauraci Sůl a Řepa, kbelnickém zájezdním hostinci U Jiskrů, táborském bistru Thir či v rodinném hotelu Klika kitchen and coffee působícím v Českých Budějovicích. Tyhle podniky totiž dohromady tvoří novou gastronomii jižních Čech.

Jejich restauratéři se stejně jako loni spojili a vytvořili druhou sérii populárního ginu. „Je hodně florální. Těch bylin je tam velká kopa,“ popisuje Petr Jiskra, který se letos v červnu vydal s kolegy do Novohradských hor. Tam spolu s bylinkářem Karolem Lesným, jenž zásobuje věhlasné podniky bylinami, zeleninou a květy, nasbírali vše, co jim jihočeské louky a lesy nabídly. 

foto| Anna Pleslová

Ve složení jihočeského ginu proto můžete objevit puškvorec, agastache, saturejku, ochutnat mateřídoušku, levanduli, libeček a zaznamenat chuť maliny, lipového květu, meduňky či rozmarýnu.

Reklama

„Pak v něm najdete jalovec, který tam musí být, aby šlo o správný gin. A sušený koriandr, který na našich loukách neroste, ale to už je práce lihovaru Land Craft Spirit, který tělo alkoholu dopiloval,“ popisuje Jiskra práci lihovarníků, kteří nepracují s umělými aromaty a při výrobě alkoholu nespěchají.

Hotový gin zabalili jako loni do čiré lahve od sklářského výtvarníka Františka Jungvirta. Mladý designér nyní studuje závěrečný ročník na pražské UMPRUM v ateliéru skla, zároveň působí jako umělecký ředitel úspěšné sklářské značky Klimchi.

Jungvirt, který vystavoval v Milánu, Japonsku, New Yorku i Paříži, navrhl pro jihočeský gin oblé lahve se špuntem, které lze po vypití použít jako vázu.

Letos ovšem vyměnil malbu za brus a pod vedením mistrů z Třeboně vznikly čtyři různé lahve symbolizující čtveřici jihočeských podniků. Tvůrci věří, že si Jungvirtových lahví, které štamgasti během týdne vyprodali, povšimnou i odborníci z designového odvětví. Jungvirt totiž byl loni za své lahve pro spolek Jíme Jih nominovaný na ceny Czech Grand Design. 

foto| Anna Pleslová

A jak jihočeský gin chutná? „Pro nás pro restauratéry je to fajn alkohol, protože ho můžeme hostům nabídnout před jídlem i po něm nebo během jídla do drinků. Je skvěle neutrální a extrémně hebký,“ popisuje chuť unikátního moku Petr Jiskra ze zájezdního hostince U Jiskrů. „V puse vám zůstane velmi dlouho. Ucítíte ho na jazyku od špičky až ke kořenu. Budete z něj kompletně zahlcení, ale v dobrém slova smyslu.“