skip to main content

Nic pro milovníky tukem nasáklých bramboráků. Tyto placičky z batátů jsou zdravější, bezlepkové a voní orientem

Reklama

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Čas od času proč ne, ale už jste někdy viděli, kolik oleje je třeba na usmažení jednoho poctivého bramboráku? Tyto batátové bramboráčky nejen, že se téměř obejdou bez tuku, ale jsou zdravější i díky pohankové mouce, která k lehce nasládlým batátům se svou oříškovou chutí skvěle pasuje. 

A není to jen pohanková mouka, co dělá z batátových bramboráků takovou delikatesu. Určitě neopomíjejte žádnou z ingrediencí, a to včetně koření. Citronová kůra nasládlé tóny placiček skvěle osvěží a přináší delší dozvuk v ústech. Zapište si recept za uši, protože tyhle bramboráčky budete mít chuť si upéct zas a znovu. 

Na 2 porce potřebujete:

  • 400 g oloupaných batátů
  • 2 velká vejce
  • 90 g pohankové mouky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička pískavice
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • ½ lžičky mletého sušeného zázvoru
  • Nastrouhaná citronová kůra z ½ citronu
  • Větší špetka soli
  • Ghí na smažení
Reklama

Na dip ze zakysané smetany:

  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 1 malá jarní cibulka
  • ½ lžičky lístků tymiánu
  • Sůl

Postup

  1. Batáty nastrouhejte nahrubo. Důkladně promíchejte s ostatními ingrediencemi (kromě ghí). Možná vám to půjde trochu ztuha a směs se vám bude zdát suchá, ale nenechte se zmást a klidně se k promíchání nestyďte použít ruce. Pokud máte čas, těsto nechte 15 minut odpočinout a poté znovu důkladně propracujte, batáty pustí šťávu a placky půjdou lépe tvarovat.
  2. Rozpalte pánev a potřete půl lžičkou ghí. Na pánvi tvořte placičky a na mírném ohni pozvolna opékejte 4 až 5 minut z každé strany.
  3. Připravte si dip. Jarní cibulku nakrájejte na tenká kolečka, lístky tymiánu přesekejte najemno. Ingredience smíchejte, osolte podle chuti a podávejte k placičkám.

Reklama
Reklama