Dětská pochoutka přetvořená do svátečního flameri. Jeho název zní až exoticky, ale v podstatě se stále jedná o krupicovou kaši, nejen dětmi tolik milovanou. Jenže tato kaše je ještě nadýchanější, lahodně dochucená a ztuhlá ve sklenkách či formičkách působí tak nějak elegantnějším i chutnějším dojmem.

K závěrečnému ozdobení flameri použijte, co máte rádi. Skvěle bude chutnat s různými druhy ovoce, ořechy, kokosem, čokoládou nebo trochou džemu. Finišujte zkrátka láskyplně tím, co vám zpříjemní život.

Krupicové flameri

Na 6 skleniček potřebujete:

  • 400 ml mléka
  • kůra z ½ citronu
  • špetka soli
  • 40 g krupicového cukru
  • 70 g pšeničné jemné krupice
  • 1 vanilkový lusk
  • 150 g tučného tvarohu
  • 100 ml smetany ke šlehání

Na ozdobu:

  • čerstvé ostružiny a borůvky
  • 2 lžičky kokosového cukru
  • lyofilizované jahody
  • kokosové lupínky

Postup

  1. Poloviční množství mléka smíchejte s čerstvě nastrouhanou citronovou kůrou, špetkou soli, cukrem, krupicí a dření z vanilkového lusku. Pro lepší chuť přihoďte ještě samotný vydlabaný lusk.
  2. Nechte krupici alespoň dvacet minut nabobtnat a chutě rozložit – krupice bude ve výsledku jemnější a zároveň se lépe provaří. Můžete ji nechat odpočinout i déle, pokud nespěcháte.
  3. Po odležení zahřejte v rendlíku zbylé množství mléka, a jakmile dosáhne téměř bodu varu, vmíchejte metličkou krupicovou směs (nezapomeňte předem vyjmout prázdný lusk).
  4. Za stálého míchání na středním až nižším plameni povařte cca pět minut, dokud směs nezhoustne na kaši (míchejte ještě i chvilku poté na již vypnuté plotýnce).
  5. Tvaroh jemně metličkou našlehejte a vmíchejte do ještě teplé kaše. Jakmile kaše trošku zchladne, vmíchejte k ní s jemností vyšlehanou smetanu (aby nebyla úplně tuhá a nenadělala v kaši hrudky).
  6. Hotovou směs rozdělte do předem studenou vodou vypláchnutých formiček nebo skleniček. Flameri nechte zatuhnout v lednici minimálně dvě hodiny nebo ideálně přes noc.
  7. Pár ostružin podlijte trochou vody a oslaďte kokosovým cukrem. Krátce povařte do zhoustnutí. Ztuhnuté flameri opatrně vyklopte z formiček nebo klidně ponechte ve sklenkách.
  8. Před podáváním ozdobte povařenými ostružinami, čerstvými borůvkami, lyofilizovanými jahodami a kokosovými lupínky.

Tipy & triky

  • Pro zjemnění krupicového flameri se dá podobně jako u ovesné kaše kromě tvarohu a smetany použít také našlehaných bílků.
  • Pokud vyklápíte flameri z formiček, nahřejte je zvenku horkou vodou nebo obsah opatrně obkružte tenkým nožem dokola. Půjde to pak snadněji.
  • Příprava flameri se obejde i bez předchozího odležení krupice v mléce. Můžete zkrátka vše promíchat v rendlíku najednou a za stálého míchání nechat na mírném ohni kaši zhoustnout. Připravíte se však o onen dokonale jemný zážitek.