V Malaze se celé sardinky napichují na speciální jehly (espeta) a běžně se grilují v plážových barech v lodích plných písku. Sardinky se tam tyčí směrem vzhůru a nasávají teplo grilu, které je během chvíle promění v neodolatelný gastro zážitek.

Sardinky bývají v nejlepší kondici od května do srpna, avšak pochutnáte si na nich po celý rok. Konzumují se samozřejmě nejlépe rukama, pokapané citronem a skvěle k nim pasuje chuť rajčat. Tomatovou salsu k nim tedy silně doporučujeme.

Nechte se chutěmi přenést k pobřeží Andalusie. Ačkoli přijdete o autentický zážitek grilování přímo u plážového baru, vystačíte si protentokrát i s domácím grilem a naším receptem. Sardinky shánějte zásadně vždy čerstvé z kvalitní rybárny a příjemný chuťový zážitek vám budiž zaručenou odměnou.

Espeto de sardinas: Grilované sardinky s rajčatovou salsou

Na 2 až 4 porce potřebujete:

  • Grilovací špejle
  • 16 čerstvých sardinek
  • Olivový olej
  • Mořská vločková sůl
  • Citron k pokapání


Rajčatová salsa:

  • 2 sladká rajčata
  • 1 malá šalotka
  • 1 malý stroužku česneku
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce plocholisté petržele
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička citronové kůry
  • Sůl & pepř

Postup

  1. Grilovací špejle namočte alespoň na půl hodiny do studené vody. Zabráníte tak případnému připalování během grilování.
  2. Rajčata nakrájejte nadrobno, šalotku najemno, česnek nastrouhejte na jemném struhadle. Vše smíchejte v míse s lístky tymiánu a nasekanou petrželkou. Ochuťte olivovým olejem, citronovou šťávou, kůrou, solí a čerstvě mletým pepřem. Promíchejte a dejte prozatím do chladu.
  3. Čištění & příprava sardinek: Šupinky ze sardinek odstraňte obrácenou stranou nože jemným pohybem od ocasu k hlavě. Zespod od řitního otvoru směrem k hlavě je ostrým nožem nařízněte a obrácenou stranou nože vyjměte vnitřnosti.
  4. Pak sardinky opláchněte v čisté vodě, osušte papírovou utěrkou a skládejte na čistý talíř jednu vedle druhé. Větší sardinky z obou stran před grilováním nařízněte (s rozestupy asi 1 cm).
  5. Grilování: Připravené sardinky potřete ze všech stran olivovým olejem a posypejte vločkovou solí. Na každou grilovací špejli za sebe napíchněte 4 sardinky (menších se vejde klidně 6). Nebo je nenapichujte a grilujte zkrátka jen tak samostatně.
  6. Sardinky položte na rozpálený gril (mřížku potřete olejem a nechte trošku výše nad žárem, úprava sardinek je vskutku rychlá) a z každé strany grilujte asi 3 minuty, podle jejich skutečné velikosti.
  7. Sardinky otočte pouze jednou a co nejjemněji, abyste příliš neporušili jejich kůži. Hotové rybky budou mít kůži lehce připečenou, s puchýřky a maso rovnoměrně zbělá.
  8. Na gril můžete hodit pár koleček citronu a při podávání jím sardinky pokapat. Grilovaný citron je báječný i v této jemné citronové omáčce s treskou. Sardinky podávejte s vychlazenou rajčatovou salsou a sklenkou kvalitního vína.