„Nakládání a zavařování je duševní porucha, právě tak jako každá jiná forma hromadění věcí.“ Pokud se při pohledu na hojnost okurkové sklizně cítíte stejně postižení jako hrdinka románu Vejce a já, bude se vám hodit léty osvědčený recept na ty nejchutnější a nejkřupavější okurky, jaké jsem kdy jedla.

Recept jsem po letech snažení získala od manželů Nových, kteří svými vyhlášenými okurkami přes půl století zásobují šťastlivce ve svém okolí. Takto perfektně dochuceného láku a parádně křupavých okurek se mi s žádným jiným recepisem nepodařilo docílit, takže hon za tím nejlepším receptem na sterilované okurky považuji za ukončený.

V ingrediencích vás nejspíš zaskočí cukerín. Ten se do okurek dává jak kvůli trvanlivosti, tak pro zachování křupavosti – dobré okurky uděláte i bez něj, ale po několika měsících zkrátka lehce změknou.

Nejlepší nakládané okurky ve sladkokyselém nálevu

Na 7 sklenic potřebujete:

  • 1,5 l vody
  • 500 l kvasného octa (8%)
  • 140 g cukru krupice
  • 16 tablet sacharinu (cukerínu) nebo dalších 80 g cukru

Na každou sklenici (720 ml):

  • 350 až 400 g okurek nakládaček
  • 2 snítky kvetoucího kopru
  • 3 kolečka cibule
  • 3 kolečka mrkve
  • 5 kuliček pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • ½ lžičky hořčičného semínka
  • Feferonka či plátek křenu (lze vynechat)

Postup

  1. Asi 3 hodiny předem malé pevné okurky naložte do studené vody. Poté je jemně vydrhněte kartáčem a zbavte stopek. 
  2. Sklenice a víčka umyjte saponátem a vyvařte nebo v čistém dřezu dvakrát prolijte vroucí vodou. Nechte zcela oschnout. Po vyvaření už se nedotýkejte vnitřků ani okrajů sklenic a víček, abyste je nekontaminovali a okurky se nezkazily.
  3. Všechny suroviny na nálev minimálně 5 minut povařte a nechte zchladnout.
  4. Na dno každé sklenice vložte kopr (lze nahradit vinnými listy), cibuli, mrkev, koření a případně chilli nebo křen pro pikantnější chuť. Sklenici naplňte okurkami, zalijte teplým lákem a zavíčkujte.
  5. Následně okurky sterilujte: sklenice vložte do velkého hrnce nebo ještě lépe přímo zavařovacího hrnce, celé zalijte teplou vodou, zahřejte ji na 80 až 85 °C a poté 20 až 25 minut zavařujte. Sklenice pak ihned vyndejte, otočte dnem vzhůru a nechte zcela vychladnout.