Stejně jako francouzské brambory a španělský ptáček sice nemá holandský řízek s místem svého údajného původu mnoho společného, ale určitou spojitost tam přeci jen najdeme – holandskou goudu, která se do něj používá. Díky rozteklému sýru je podstatně šťavnatější než řízek klasický a spolu s hedvábnou bramborovou kaší bude ideální tečkou za letošní plavkovou sezonou.

Holandský řízek – mletý řízek se sýrem a bramborová kaše

Na 4 porce/8 karbanátků potřebujete: 

  • 600 g kvalitního mletého vepřového
  • 150 g goudy
  • 2 vejce
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • Sůl & pepř

Na trojobal:

Na bramborovou kaši:

  • 1 kg brambor
  • Sůl 
  • 250 ml smetany nebo plnotučného mléka
  • Máslo

Postup

  1. Masovou směs klidně připravte den předem, hezky se rozleží a karbanátky vám půjdou lépe tvarovat. Maso smíchejte s najemno nastrouhaným sýrem, vejci, nasekanou petrželí nebo pažitkou, lžičkou soli (množství upravte dle slanosti sýru) a štědrou dávkou čerstvě mletého pepře. Nechte alespoň 15 minut nebo do druhého dne v lednici odležet.
  2. Mezitím oloupejte brambory, nakrájejte je na kostky a uvařte v osolené vodě doměkka. Do jedné misky si připravte mouku, do druhé rozšlehaná vejce se špetkou soli a do třetí strouhanku (nejkřupavější je panko) na obalení.
  3. Navlhčenýma rukama pak z masa vytvarujte 8 placek tak, aby měly střed tenčí a okraje vyšší, při smažení se totiž prostředek vyboulí a výška se tak srovná. Karbanátky postupně obalte v mouce, vejcích a strouhance. Když máte všechny obalené, vložte je do vysoké vrstvy rozpáleného tuku (pánev vyberte akorát tak velkou, aby se všechny vešly, nebo smažte nadvakrát). Pozvolna smažte na střední plamen dozlatova a na papírové utěrce pak nechte odsát přebytečný tuk.
  4. Zatímco se řízky smaží, připravte kaši: uvařené brambory slijte a na chvíli vraťte bez poklice na plotnu, aby se odpařila zbylá voda. Rozmačkejte šťouchadlem na brambory a metličkou pak zašlehejte ohřátou smetanu nebo mléko, množství upravte dle savosti brambor. Přidejte tolik másla, kolik si troufáte, a podle chuti dosolte.

Tip: Maso dochuťte i trochou citronové kůry, čerstvou pažitkou nebo lžičkou dijonské hořčice, řízky budou mít svěžejší nádech. Servírujte s kyselou okurkou nebo lehkým salátkem: salátovou okurku nastrouhejte na plátky a smíchejte s trochou octa, oleje, soli a pepře. Kdo má rád sladké zálivky, může přidat i špetku cukru.