Víte, co ve španělštině znamená tapas? Volně bychom to mohli přeložit jako jednohubky. Což o to, ty v Česku dobře známe, ale ve Španělsku mají důležité specifikum. Nejíte je o samotě, nýbrž je sdílíte.
Překonat svou komfortní zónu se vám v případě tapas vyplatí. Ochutnáte spoustu delikates, ale nebudete se nezdravě přejídat. Navíc společná večeře je způsob, jak prolomit ledy i s náročným klientem či byznys partnerem.
Zde je pět míst v Praze, kde se budete cítit jako na Pyrenejském poloostrově.
Casa de Andalucía, Šaldova 9, Praha 8
V Karlíně se nachází obchod a bistro s potravinami přímo z andaluských farem a od rodinných zemědělců. Založili ho Dana a Christian, kteří se během výletu do Andalusie do tamní kuchyně naprosto zamilovali.
Po návratu do Prahy jim tak chyběla jemná iberská šunka, chorizo s olivami a uzrálým ovčím sýrem nebo tradiční nápoj sherry, že se rozhodli otevřít autentické tapas bistro.
Oliveira, Čermákova 1231, Praha 10
Procházku po Grébovce můžete zakončit v nedalekém bistru a obchodě Oliveira. Tam se soustředí výhradně na portugalskou kuchyni, vína i suroviny. Objednejte například portobello s ovčím sýrem a hruškou v portském víně nebo zajděte na ochutnávku portugalských vín.
Špejle, Jindřišská 16, Praha 1
Méně tradiční verzi tapas nabízí bistro Špejle, ve kterém si jídlo dopřáváte zásadně na špejli. Jídelní menu nemají, nabídka je rozdělena do tří sekcí: studené, teplé a sladké. Stačí si jen vybrat z baru plného tapas, čerstvých chlebíčků (například knedlo vepřo zelo chlebíček) a jednohubek. Špejle sbíráte do stojánku a jedna stojí 33 korun.
Gilda, náměstí Jiřího z Poděbrad 11, Praha 3
Patří do skupiny Kogo, ale místo italské či chorvatské kuchyně nabízí skutečně autentické španělské tapas. Servírují tu baskickou specialitu pintxos. Jedná se o různé kombinace jednohubek podávané na bílé bagetě propíchnuté špejlí.
Dle majitelů patří mezi nejpopulárnější ingredience paprika padrón se iberskou šunkou Jamón ibérico. Kromě široké nabídky pintxos, tapas a španělských vín se těšte i na jižanskou hudbu, a to každý středeční večer.
El Camino, Jagelonská 10, Praha 3
Nejluxusnější tapas ve městě pod taktovkou Davida Böhma. Restauratér kouzlí pomocí špičkových ingrediencí, bezchybného servisu i sezonního menu, které pravidelně obměňuje. Teď tu na vás například čeká mrkvové gazpacho, červené krevety se salsou vizcaína, tapiokou a papričkou chipotle nebo tradiční paprikový tatarák pipperade.