skip to main content

Prahou bez lepku. Kam na nejlepší gluten free dobroty?

Ať už patříte mezi přibližně sto tisíc českých občanů trpících celiakií, na lepek máte intoleranci, nebo se mu zkrátka z jakýchkoli důvodů vyhýbáte, určitě víte, že nakoupit si specifické pečivo nebo zajít s přáteli na oběd je někdy dost náročné. Proto přinášíme tipy na podniky, kde si přijdou na své i ti, kteří nechtějí dělat kompromis ohledně svých gurmetských preferencí.


Pro chleba do Antonína

Antonínovo pekařství má sice jen jeden druh bezlepkového chleba, zato je jedním z nejlepších na trhu. Pohankový chleba vyjde na 79 korun, koupit ale klidně můžete jen půlku. Čerstvý vám vydrží i čtyři dny.


Na dort nebo věneček do Kofárny

Malostranská Kofárna se jako jedna z mála pyšní opravdu širokou nabídkou bezlepkových snacků a dezertů. K domácímu hummusu nebo baba ganoush vám obsluha ráda rozpeče bezlepkový chleba, z vitríny si můžete vybrat z několika druhů dortů, věnečků či koláčů. 


Na špagety do Peperoncina

Restaurace s krásnou rozlehlou zahrádkou nabízí svou pastu i v bezlepkové variantě. A pokud vám většina bezlepkových těstovin přijde naprosto bez chuti, budete Peperoncinem příjemně překvapeni a určitě nebudete v letenské restauraci naposled. 

Reklama


Na večeři do Chutnej

Opravdu široký výběr bezlepkových jídel nabízí veganské bistro Chutnej s pobočkami na Letné a Vinohradech. Menu se pravidelně obměňuje, pochutnat si ale vždycky můžete například na pizze nebo burgeru.


Na sušenku ke kafi na Pavlač

Kafe vždycky chutná lépe s křupavou, přesto uvnitř dokonale vláčnou sušenkou. Pro takovou zavítejte do žižkovské kavárny Café Pavlač. A jak název napovídá, vychutnat si ji můžete na prosluněné pavlači.    


Pro týdenní nákup na trhy Jiřák

Pro větší nákup vyrazte na farmářské trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad, a to ideálně ve čtvrtek. Ve čtvrtek totiž můžete kromě stánku pekařství Dvorník vybírat i u stánku paleo pekárny Kostelec. Obě bezlepkové pekárny nabízejí sladké i slané pečivo, quiche či dezerty.