Pamatujete pražský koláč? Ne? To rozhodně nejste sami. Je to vyloženě generační záležitost, navíc působící především na území Prahy. Zajímavá na něm je ale ještě jedna věc. Ačkoli se jmenuje pražský, s Prahou nemá vůbec nic společného.

Co vlastně je tenhle dezert, který celé generaci připomíná dětství? A proč o něm vůbec píšeme?

Pražský koláč je brioška, tedy máslové kynuté těsto, plněné krémem a drobenkou. Vymyslel ho polský cukrář Alexandre Micka, nazval ho tarte tropézienne, protože ho poprvé upekl v roce 1955 ve své cukrárně na Place de la Maire v Saint-Tropez, kam se po válce přestěhoval.

Polský pekař prý znal tenhle recept od své babičky. A Polsko není zas tak daleko od nás, je tedy možné, že se pražský koláč pekl v Čechách ještě dřív než ve Francii. To se ale můžeme jen domnívat, původ receptu je opředen legendami a nikdo ho vlastně nezná, protože je opatřen ochrannou známkou.

Zato víme, že ho milovala Brigitte Bardot, protože Micka jím zásobal filmaře, když na riviéře točili film A bůh stvořil ženu. Byla to prý dokonce ona, která mu navrhla název La tarte de Saint-Tropez, on však zvolil kratší Tarte tropézienne, který se postupně stal tamním symbolem. 

Jak se dostal do Prahy, není známo. Pekl se tu v sedmdesátých a osmdesátých letech, kdy byl k sehnání takřka ve všech lahůdkách, bufetech i mléčných barech. Pak ho spolu s bolševikem spláchla revoluce a na chvíli se na něj zapomnělo.

Pražáci vědí, že tahle oldschool verze koláče, který je vlastně čistě generační záležitost, není nic moc – mívá suché těsto a přeslazený vanilkový krém, který vanilku asi neviděl ani zdálky, ale připomíná jim zkrátka dětství.

Náš šéfredaktor Petr Šimůnek (generace X) si po něm v téhle chmurné době taky zasteskl a pokusil se ho panensky upéct. Kluk na vdávání z něho ještě nebude, ale rozpoutal tím na svém FB diskusi, ze které vyplynulo, jak moc je pro určitou skupinu lidí tahle sladkost symbolická a důležitá. A já, jako pravá brněnská buchta, tenhle koláč samozřejmě neznám, ale od první chvíle na něj mám strašnou chuť, protože navíc tropí (od slova Saint-Tropez) rozruch.

Kde ho seženete?

Kus Koláče

Cukrárna Myšák

Restaurace Pastva

Yalta Craft Bistro

Dvorek Karlín

A nebo si ho chcete upéct? Pak tu pro vás máme recept podle Fany Šádové z Yalta Craft Bistro.

Pražský koláč

Těsto: 

  • 175 g mouky
  • 31 g cukru
  • 2x vejce
  • 4 g instantního droždí 
  • 30 g mléka
  • sůl 
  • 125 g másla

Drobenka:

  • 100 g hrubé mouky
  • 100 g cukru
  • 10 g skořice
  • 30 g másla

Postup:

Vše se zapracuje do hladkého těsta, které se následně nechá jednu hodinu vykynout. Poté na plech s pečicím papírem vytvarujeme deset bochánků, ty potřeme vejcem a posypeme drobenkou a necháme opět kynout na trojnásobnou velikost. Pečeme v předehřáté troubě na 175 stupňů osm minut.

Krém:

  • 100 g žloutků
  • 400 g mléka
  • 80 g cukr
  • 250 g smetany
  • 150 g másla

Mléko, žloutky a cukr pozvolna přivedeme k varu a mícháme do zhoustnutí, následně přendáme do kotlíku a šleháme do vychladnutí, postupně přidáváme máslo. Když je vše hezky spojené, ručně do směsi zapracujeme vyšlehanou smetanu. Krém dáme odpočinout do lednice na asi dvě hodiny. Upečené a vychladnuté bochánky rozkrojíme a naplníme.