Pokud je u vašich dětí ovoce v podstatě sprosté slovo, známe dezert, který je rozhodně potěší: nepečený cheesecake v podobě muffinů kombinujících křupavý kakaový korpus s krémovou čokoládovo-arašídovou náplní a extra čokoládovou polevou.

Přivřete protentokrát oči nad nutriční stránkou věci, kterou vám snad trochu vyváží i to, že se jedná o poměrně snadný dezert bez pečení. Navíc u něj odpadají spory, kdo jak velký kousek dostane, jelikož každý bude mít zkrátka svůj osobní dortík. A hlavně – tyto krémové nepečené muffiny spolehlivě potěší i všechny mlsné dospělé.

Foto Tomáš Rubín

Nepečený čokoládový Oreo cheesecake s arašídovým máslem

Na 12 muffinů potřebujete:

  • 16 sušenek Oreo
  • 60 g másla

Na náplň:

  • 180 ml smetany ke šlehání
  • 250 g čokolády (hořká, mléčná či mix)
  • 100 g arašídového másla
  • 300 g čerstvého krémového sýru
  • 70 g cukru moučka
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • arašídy na ozdobu
Foto Tomáš Rubín

Postup

  1. Silikonovou formu na muffiny vymažte máslem či olejem. Pokud máte formu kovovou, můžete ji vyložit papírovými košíčky, abyste měli jistotu, že z ní koláčky vyndáte. Sušenky rozmixujte, spojte s rozpuštěným máslem, natlačte na dno formiček a odložte do lednice.
  2. Čokoládu vyberte dle své chuti, já dávám polovinu hořké a polovinu mléčné. 170 gramů čokolády rozpusťte spolu se 120 mililitry smetany (zbytek obojího přijde do polevy) a arašídovým máslem a nechte zchladnout. Žervé prošlehejte s cukrem a vanilkou a za stálého míchání metlou přidejte čokoládovou směs.
  3. Krém rozdělte na sušenkový základ a vraťte na několik hodin nebo ještě lépe do druhého dne do lednice, aby náplň zcela zatuhla.
  4. Druhý den rozpusťte zbylých 80 gramů čokolády se 60 mililitry smetany a nechte zchladnout tak, aby směs jen lehce tekla. Koláčky uvolněte z formy, na každý nalijte trochu polevy, ozdobte několika arašídy a nechte opět zatuhnout.