skip to main content

Pan Cuketka teď točí hrnky. Slavného foodblogera pohltila keramika

Nejvlivnějšího českého foodblogera byste asi hledali v jedné z nově otevřených karlínských kaváren či ve vršovickém bistru. Martin Kuciel alias pan Cuketka ale poslední roky tráví místo v podnicích, o kterých se právě mluví, spíše u točícího kruhu.

Vítá mě oblečen do zástěry ve své holešovické dílně, kde vše pokrývá milimetrová vrstva bílého prachu. Na mou otázku, proč se jeden z nejznámějších foodblogerů v Česku rozhodl točit hrníčky, odpovídá upřímně. „Na to nemám žádnou odpověď. Snad jen že mě ty hrnky úplně pohltily.“

V roce 2018 se Martin Kuciel, plně zabrán do své kariéry úspěšného foodie pana Cuketky, zaobíral myšlenkou vytvořit vlastní řadu nádobí. Po prozkoumání nabídky talířů a prkének ale zjistil, že by si výbavu do kuchyně pro své fanoušky nejraději vyrobil sám. Kvůli časové tísni ale nápad pustil na nějaký čas z hlavy.

Martin Kuciel alias Pan Cuketka| foto archiv

Ta správná chvíle uzrála před dvěma lety, kdy se rozhodl absolvovat týdenní kurz keramiky u Václava Kuglera v dílně Keramika srdcem. A točící kruh a glazury už jej nepustily. „Hlína je dobrá v tom, že vás do sebe vcucne,“ říká Kuciel o své kratochvíli, kterou objevil během lockdownů.  

Dnes pod jeho rukama vznikají malé espresso kalíšky i velké hrnky na překapávanou kávu s temně tyrkysovými překryvy z popelavých glazur nebo minimalistické misky i talíře s krystalickou glazurou. A s jeho porcelánovými kalíšky zdobenými divoce modrým dekorem se dokonce barista Vojtěch Růžička zúčastnil soutěže World Barista Championship v Miláně. 

„Keramika má spoustu paralel s jídlem,“ tvrdí zapáleně Kuciel. „Když jsem v roce 2006 začínal s Cuketkou, tak u nás nebyly žádné foodblogy ani bistra. Všechno zajímavé se dělo jen na britských webech nebo v amerických kuchařkách. Do vaření a provozování gastro podniků se ale pak vrhla strašná spousta amatérů, na což klasičtí kuchaři nadávali, a vznikla obrovská foodie vlna. V keramice je to podobné.“

Reklama

Nádobí z hnědé hlíny si možná mnozí spojují s nabídkou obchůdků prodávajících kýčovité dárkové předměty nebo s vlastními nepovedenými výrobky během školní výtvarky. Na straně druhé má nyní česká keramika a porcelán silnou generaci designérů právě studujících na UMPRUM. Pan Cuketka ve své tvorbě hledá něco mezi tím.

„Určitě existuje něco mezi vázou za patnáct tisíc a hrníčkem z trhu za padesát korun. Snažím se dělat pěkné věci, které nestojí majlant a můžete je používat každý den,“ vysvětluje Kuciel, který má pondělky a úterky vyhrazené pro své foodblogerství. Zbytek týdne už dělá jen keramiku.

„Keramika ale Cuketku docela vláčí,“ přiznává se smíchem čerstvý keramik. „Původně měla být jen hobby, ale hodně rychle mě práce s hlínou donutila výrobky prodávat. Hromadily se mi v dílně a v keramice je všechno vybavení hodně drahé.“

Loňské Vánoce tak zákazníkům prodal desítky kusů svého vlastnoručně vyrobeného nádobí. Letošní svátky už pro ně vypálil několik stovek hrnků a talířů. S velkou odezvou se setkaly i Cuketkovy keramické ozdobičky, s nimiž nestačil uspokojit poptávku. Jeho fanoušci se ale mohou těšit na Velikonoce, na něž Martin Kuciel chystá keramickou nadílku v podobě velikonočních dekorací. Stejně tak nyní pracuje na nádobí, které si u něj objednalo několik pražských kaváren. 

Pak Cuketka si ale kafe připraví raději ve své dílně. Výjimečně si pro šálek doběhne do nedalekého Espresso baru v Alza.cz. Do práce s hlínou se často zabere natolik, že ho z ní nevytrhne ani čas oběda. Pak si raději objednává krabičku jídla přes Wolt. „Už asi nejsem ten správný foodie,“ směje se Kuciel, který ale své kulinářské alter ego zcela neopustil.

Letos totiž připravuje nové recepty pro svůj projekt Skromná kuchyně, v němž ukazuje, jak vařit jednoduše, rychle a z dobrých surovin. Cena za porci přitom nepřekročí třicet korun. A pokud by někdo kromě kulinářských rad stál i o ty, co se týkají keramické pece, pan Cuketka rád předává objednávky osobně. Prohlídka keramické dílny je v ceně. 

Autorka je redaktorkou magazínu Esprit LN