V lokalitě Devína, která patří v Bratislavě k nejlukrativnějším rezidenčním místům, se usadil i jeden z nejbohatších Slováků Patrik Tkáč. A v městské části rozvíjí i své podnikatelské aktivity. Jeho nejnovějším projektem je zážitková restaurace.

Restaurace ECK se nachází na kopci, nabízí výhled na hrad a vrch Devínská Kobyla a je obklopena vinicemi Patrika Tkáče. Nedaleko je také půlhektarová zahrada, kde se pěstuje zelenina nebo bylinky pro kuchyni nového podniku.

Degustační menu bude mít sedm až osm chodů a zakládá si na co největším využití místních surovin. Šéfkuchař a duše projektu, Daniel Tilinger, do něj zařazuje také produkty z Rakouska, části Maďarska a Moravy.

Šéfkuchař Daniel Tilinger

Na talířích by se tak měla servírovat moderně zpracovaná jídla vycházející z tradice a kořenů původní regionální kuchyně. Šéfkuchař Tilinger však zdůrazňuje, že on sám se v první řadě specializuje na dobré jídlo, které má prezentovat jeho rukopis.

Pokrmy bude připravovat v otevřené kuchyni před očima hostů a důležitou součástí má být i otevřený oheň. „Baví mě s ním pracovat a chuť takto připravených jídel mi ve slovenských restauracích chybí,“ doplnil Tilinger.

I když půjde o „fine dining“, restaurace se chce vyhnout naškrobenosti. Přinášet chtějí zážitek z jídla v uvolněné a pohodové atmosféře. Velmi důležité je podle šéfkuchařových slov bavit hosta, aby se při osmichodové večeři, která trvá přibližně dvě a půl hodiny, nenudil.

Důraz na regionálnost konceptu se promítne i do prvků interiéru nebo vizuálního provedení talířů, na kterých najdete motivy zbytků moře z období třetihor, kdy sahalo až po Devín. První hosté by měli do restaurace zavítat v listopadu, v týdnu bude otevřena od středy do soboty a fungovat má jen na rezervace.

Výhled z restaurace ECK

Zpočátku se chce podnik zaměřit výlučně jen na večeře a cena degustačního menu nepřesáhne sto eur. Kapacita podniku je 34 míst a k dispozici je i privátní dining, tedy salonek pro uzavřenou společnost do deseti hostů.

Pro Daniela Tilingera půjde v ECK Restaurant o první zkušenost na pozici šéfkuchaře. V minulosti na Slovensku pracoval v hotelech Kempinski v Bratislavě a ve Vysokých Tatrách a potom roky sbíral zkušenosti v zahraničí.

Vařil v jednom z nejznámějších belgických hotelů Duke’s Palace Brugge, který je častým místem návštěv belgické aristokracie. Odtud se přesunul do Velké Británie, kde pokračoval v michelinských restauracích Gordona Ramsayho a Jasona Athertona. Působil i v Salcburku v restauraci Ikarus, která má dvě michelinské hvězdy a nachází se v ikonickém Hangaru-7 vlastněném Red Bullem.

Celý koncept restaurace připravoval Daniel Tilinger tři a půl roku. Přitom se však podílel ještě na jiném Tkáčově devínském projektu. Otevřeli obchod s regionálními potravinami s názvem Od našich, který tamním obyvatelům roky chyběl. Je postavený nejen na lokálních surovinách pro domácí kuchyni a vlastní pekárně, ale také na špičkové nabídce vín z celého světa.

Spolumajitel finanční skupiny J&T a třetí nejbohatší Slovák Patrik Tkáč se totiž v posledních letech stal vášnivým vinařem a oblíbil si do vína i investovat.

Ponořil se do vinařství na Moravě, prostřednictvím J&T Wine Holding SE tam získal vinařství Kolby v Pouzdřanech a pálavský Reisten, který od českého svazu vinařů získal ocenění Vinařství roku. Tkáč svoji vášeň rozšířil i na světoznámý vinařský region Bordeaux, kde koncem roku 2021 otevřela J&T Real Estate nové vinařství Le Dôme v Saint-Émilion.

Vína nejen ze své produkce bude nabízet i v devínské restauraci. V podzemí ECK Restaurant se totiž nachází vinný sklep s rozlohou asi sto čtverečních metrů. Hosté v něm mohou absolvovat ochutnávku nebo si vybrat lahev ze široké nabídky regionálních i světových butikových vín. A párování vín pod dohledem someliéra Petra Luntera bude i součástí degustačního menu.