Proč si oblíbíte scones? Na povrchu jsou pěkně křupavé, uvnitř vláčné a navíc jste od přípravy ingrediencí po vytažení z trouby do hodiny hotoví. To je skvělá výzva pro „nepekaře“ i pro ty, co sobě nebo někomu dalšímu rádi dopřejí báječnou víkendovou snídani.

Tyhle britské koláčky dobře chutnají jen tak, pokapané topingem z javorového sirupu, nebo také s čerstvým nezrajícím sýrem – například s ricottou, mascarpone či žervé. Doplnit je můžete různými druhy džemu, z nichž k javorovým scones nejlépe sedí pomerančový nebo černorybízový. Pokud si chcete scones trochu okořenit, zkuste špetku kardamomu a skořice. A kdybyste prahli ještě po nějakém vylepšení, sáhněte do lednice pro rozinky namočené v rumu. Krásně těsto ovoní a šťavnaté rozinky budou s křupavými ořechy pěkně kontrastovat.

Pekanové nekynuté koláče scones s javorovým sirupem

Na 6 kusů potřebujete:

  • 300 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • ¼ lžičky sody
  • Špetka soli
  • 80 g másla
  • 70 g pekanových ořechů + pár navíc
  • 80 g smetany s obsahem tuku 30 %
  • 50 g javorového sirupu
  • 40 g bílého jogurtu s obsahem tuku 3,5 až 5 %
  • 2 lžičky vanilkové pasty

Toping:

  • 60 g moučkového cukru
  • 40 g javorového sirupu
  • 2 až 4 lžičky citronové šťávy

Postup

  1. V zadělávací míse smíchejte mouku s kypřicím práškem, sodou a špetkou soli. Studené máslo nakrájejte na drobné kostičky a zapracujte do těsta. Pokud používáte robot, nasaďte na něj „K“ nástavec.
  2. Pekanové ořechy nahrubo nasekejte a vmíchejte do moučné směsi.
  3. Ve vedlejší misce prošlehejte smetanu, javorový sirup, jogurt a vanilkovou pastu. Nalijte do mísy s moučnou směsí a rychle zapracujte. Pokud k tomu chcete využít robot, vyměňte „K“ nástavec za hnětací hák.
  4. Pomoučenýma rukama vytvarujte z těsta pospolitý kruh o výšce 2 cm. Šířka tak vyjde kolem 19 cm. Během tvarování do povrchu vmáčkněte pár polovin pekanových ořechů. Kruh rozkrájejte ostrým nožem na šestiny, popř. na osminy.
  5. Scones přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 35 minut.
  6. Připravte si toping. Moučkový cukr a javorový sirup metličkou vymíchejte do husté pasty. Podle chuti a potřeby přidejte citronovou šťávu.
  7. Scones podávejte přelité topingem. Výborně chutnají například s ricottou, pomerančovým nebo černorybízovým džemem a citrónovým krémem.