Sýr halloumi sice známe především jako „ten sýr na gril, co se nerozteče“, ale není to jen gril, kde mu to tolik sluší. V pekáčku mezi rajčaty, červenou cibulí a bylinkami nejen skvěle vypadá. Když se pěkně vykoupe ve výrazné šťávě, jen těžko si zvládnete nepřidat další porci. A když je řeč o šťávě, víte, co je k tomuto jídlu ideální. Chléb dokáže tekutinu nasáknout jako houba, tudíž je těžkým soupeřem mezi přílohami. Jako další schůdná varianta se nabízí kuskus nebo bulgur. A pokud chcete sacharidy trochu eliminovat, přidejte do pekáčku před pečením například sterilovanou cizrnu nebo bílé fazole.
Zapečený sýr halloumi s cherry rajčaty, bylinkami a balzamikem
Na 2 porce potřebujete:
- 500 g cherry rajčat
- 1 menší červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 až 250 g sýru halloumi
- 2 až 3 lžíce olivového oleje
- 2 až 3 lžíce balzamikového octa
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- Pár snítek tymiánu
- Pár snítek rozmarýnu
Postup
- Cherry rajčata nasypejte do zapékací mísy. Cibuli nakrájejte na slabé měsíčky, česnek nasekejte najemno a promíchejte s rajčaty. Mezi zeleninu umístěte halloumi. Sýr můžete péct vcelku i nakrájet na plátky či kostky – je to na vás.
- V míse smíchejte olivový olej, balzamikový ocet, špetku soli a pepře. Přelijte marinádou rajčata i halloumi. Nakonec posypejte bylinkami. Ideální je nasekat pár snítek najemno a pár snítek nechat „pro oko“ v kuse.
- Vložte do trouby vyhřáté na 210 °C. Pečte 25 minut. Pokud chcete sýr vypéct více dozlatova, přepněte pár minut před koncem pečení režim trouby na gril.
Tip: Můžete použít i další druhy bylinek – například oregano, petrželku nebo šalvěj, v případě bazalky přidávejte bylinku až po upečení.