Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Zatímco na luštěniny pěje ódy kdejaký magazín, výživový poradce nebo blogerka, v řadě českých domácností stále tak oblíbené nejsou. A nejde jen o problém v České republice. „Nedostatečná“ konzumace zdravých luštěnin se řeší víceméně po celém světě, a proto roku 2019 vznikl Světový den luštěnin, který má svou osvětou přispět k pozitivnějšímu vnímání této potravinové sekce. Doma to můžete zkusit na vlastní pěst prostřednictvím této vynikající paprikové pomazánky, kde by paradoxně hlavní surovinu v chuti odhalil jen luštěninový odborník.

Na 2 až 4 porce budete potřebovat:

  • 1 červená paprika
  • 200 g uvařených/sterilovaných fazolí borlotti
  • 1 lžička mleté uzené papriky
  • Hrst slunečnicových semínek
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce dobrého rajského protlaku (tedy bez škrobu)
  • ½ lžičky lístků čerstvého tymiánu
  • 1 až 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl
  • Můžete přidat chilli podle chuti

Postup:

  1. Papriku položte na plech do trouby vyhřáté na 200 °C (horkovzduch) a pečte, dokud se na slupce nezačnou dělat černé puchýře. Bude to trvat asi 30 minut. Poté papriku velice opatrně přendejte do igelitového sáčku, zabalte a nechte zapařit a trochu zchladnout.
  2. Po cca 20 až 30 minutách papriku opatrně oloupejte. Dejte si pozor na unikající páru zevnitř. Papriku osušte papírovou utěrkou.
  3. Fazole propláchněte, sceďte a nasypejte do mixéru. Přidejte pečenou papriku, mletou uzenou papriku, slunečnicová semínka, česnek, protlak, tymián, olej a špetku soli, případně chilli. Rozmixujte dohladka.
  4. Skladujte v lednici v uzavíratelné krabičce a spotřebujte do dvou dnů.