skip to main content

Španělská dvacetiminutovka: garbanzos con merluza aneb Luštěniny, ryba i zelenina v jedné pánvi

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Garbanzos con merluza y espinacas neboli cizrna s mořskou štikou a špenátem je vcelku běžné španělské jídlo, které má ovšem kromě lahodné chuti ještě další dvě velké výhody: díky kombinaci luštěnin, ryby a zeleniny je nutričně skvěle vyvážené, a když použijete sterilovanou cizrnu, také velice rychle hotové.

Cizrnové ragú s rybou a špenátem

Na 4 porce potřebujete:

Reklama
  • Olivový olej
  • 2 střední cibule
  • 1 červená paprika
  • Sůl & pepř
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • 500 ml pasírovaných rajčat
  • 500 ml vývaru
  • 440 g sterilované cizrny
  • 1 bobkový list
  • 125 g baby špenátu
  • 600 g filetů z mořské štiky (=štikozubce/hejka)
  • Hladká mouka
  • Hladkolistá petržel & citron k podávání

Postup

  1. Na třech lžících oleje asi 8 minut restujte na kostičky pokrájené cibule a papriku, během restování osolte. Zasypejte uzenou paprikou a nasekaným česnekem s chilli papričkou, promíchejte a už po pár vteřinách, aby paprika nezhořkla, zalijte pasírovanými rajčaty a vývarem.
  2. Vmíchejte scezenou cizrnu, přiveďte k varu a asi 10 minut povařte. Na závěr přidejte špenát, nechte zavadnout, a dochuťte čerstvě mletým pepřem.
  3. Mezitím, co se cizrna vaří, připravte rybu: plátky zlehka osolte, opepřete a na velkém talíři obalte v mouce. Krátce pak z obou stran smažte dozlatova na olivovém oleji. Druhá možnost je kousky ryby na posledních několik minut vmíchat do cizrny, a uvařit ji tak přímo v ní. To je postup jednodušší a zdravější, ale samozřejmě chuťově o trochu slabší než smažená verze
  4. Cizrnu obložte rybou a podávejte se skrojkem citronu a posypanou sekanou petrželí.

Sušená cizrna: Jak správně vařit cizrnu najdete v receptu na hummus.

Co dál: V sezoně dejte místo passaty rajčata čerstvá nebo do základu přidejte i další zeleninu jako mrkev nebo pórek a jídlo ovoňte bylinkami (tymián, rozmarýn) nebo špetkou šafránu.