skip to main content

Škola vaření: Nepokazitelné italské risotto & jeho sezonní dýňová varianta s halloumi

Reklama

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Příprava italského risotta není nijak zvlášť náročná. Nebojte se proto nasadit si laťku o něco výš a uvařte si ho v netradičním pojetí. Kombinace nasládlé dýně hokkaidó s kokosovým mlékem nechutná skvěle jen v polévce, ale může povýšit právě i italské risotto anebo „rizota“ z dalších obilovin, jako jsou jáhly, pohanka, bulgur, quinoa. K doplnění bílkovin a zvýšení nutriční hodnoty v tomto případě poslouží sýr halloumi, který se skvěle hodí k opékání a grilování. Použít ale můžete i různé druhy mas, anebo naopak veganské tofu, tempeh či seitan.

Jak na tradiční italské risotto?

Alfa omega úspěchu je výběr správné rýže. Nejlepší rýže pro přípravu risotta je carnaroli nebo arborio. V Itálii se také používají druhy vialone a nano, které jsou u nás však hůř k sehnání. Zrnka těchto druhů rýže během vaření uvolňují škrob, ale jejich textura zůstává pevná. Nemělo by se tak stát, že namísto risotta vám vznikne rýžová kaše. 

Základní postup přípravy risotta je následující. V hrnci rozehřejete olej, na němž si připravíte dozlatova restovaný cibulový základ. Přisypete rýži (asi 80 g na porci). Žádné proplachování! Použijte ji takovou, jako ji právě vysypete z obalu. Míchejte rýži jednu až dvě minuty s cibulí. Během té doby lehce zprůsvitní. Podlijte trochou dobrého vína a míchejte dál.

Míchání je při vaření rizota důležité, aby se právě uvolnil zmiňovaný škrob a vznikla krémovitá konzistence. Vždy, když se vypaří tekutina, podlijte. Tentokrát už horkým vývarem. Horký vývar totiž nezpomalí proces vaření. Univerzálně můžete použít vývar zeleninový, pro bohatší chuť dejte kuřecí. A nezapomeňte – míchejte.

Solí a kořením ochucujte již během vaření. Čerstvé bylinky naopak používejte až nakonec, aby neztratily svou svěžest a senzorické vlastnosti. Výjimkou může být rozmarýn, jehož silice se lépe uvolní během vaření a krom toho částečně ztratí svou tvrdost. 

Risotto stáhněte z plotny ve chvíli, kdy je rýže ‚al dente‘ – na skus. Tedy tehdy, kdy cítíte, že úplný prostředek rýžových zrnek je ještě pevný. Do hotového risotta (není-li uvedeno v receptu jinak) patří parmezán a pěkný kousek másla pro zjemnění a chuť. V tomto receptu je nahrazuje dýňové pyré s kokosovým mlékem.

Textura výsledného pokrmu by neměla být hustá, risotto by se během servírování mělo naopak lehce rozlévat po talíři. 

Reklama

Dýňové risotto s kokosovým mlékem a opečeným halloumi

Na 2 porce potřebujete:

  • 200 g dýně hokkaidó
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 80 g hustého kokosového mléka
  • 1 dl zeleninového vývaru

Na risotto:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 šalotky nebo 1 středně velká cibule
  • 160 g rýže arborio
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 dl bílého suchého vína
  • 2 hrnky (400–500 ml) zeleninového vývaru
  • sůl

Dále:

  • 100 g sýru halloumi
  • olivový olej 
  • bílý a černý sezam
  • chilli paprička
  • lístky koriandru

Postup

  1. Dýni nakrájejte na menší kostky a promíchejte s trochou oleje. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a při 180 °C pečte doměkka. Upečenou dýni rozmixujte s kokosovým mlékem a 1 dl zeleninového vývaru na hladké pyré. 
  2. V rendlíku rozehřejte olej. Cibuli nakrájejte najemno a zpěňte. Vsypte rýži a míchejte minutu až dvě na středním plameni. Přisypejte římský kmín, zázvor a ještě chvíli míchejte, aby se koření rozvonělo. Zalijte vínem a dál míchejte.
  3. Když se víno vyvaří, podlijte naběračkou vývaru a osolte. Opět dál míchejte a podlévejte, když se tekutina vypaří. Takto pokračujte tak dlouho, než je rýže na skus. 
  4. Nakonec do rizota vmíchejte pyré a nechte prohřát.
  5. Halloumi nakrájejte na drobné kostky. Pánev potřete olejem a halloumi opékejte ze dozlatova. 
  6. Rizoto rozdělte na talíře a posypejte halloumi, sezamem, najemno pokrájenou chilli papričkou a koriandrem.

Reklama
Reklama