skip to main content

Pondělí bez masa: sedmiminutové žitné halušky s pečenými kapustičkami, ořechy a tempehem

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Reklama

Žitná mouka není dobrá jen na pečení. Dají se z ní připravit i vynikající zdravé halušky, které jsou velice univerzální a využijete je pro přípravu bezmasých i masitých pokrmů. Příprava vám nezabere víc než 7 minut. Stačí připravit těsto, protlačit přes síto, uvařit, scedit. To je hračka, že? A příprava dalších komponentů tohoto jídla jakbysmet. Moc snadné na to, aby to skvěle chutnalo? Nenechte se mýlit a raději se přesvědčte na vlastní kůži. Spojení jemné pikantnosti kapusty s lehce nasládlou cibulí a veganskou krémovou omáčkou a křupavými ořechy chutná skvěle.

Na 2 porce halušek potřebujete:

  • 200 g celozrnné žitné hladké mouky
  • 1 vejce
  • 100 ml vody
  • Sůl
Reklama

Dále:

  • 20 ks růžičkové kapusty – asi 250 g
  • 30 g vlašských ořechů
  • Olivový olej
  • Sůl
  • 2 červené cibule
  • 100 g uzeného tempehu

Tahini omáčka:

  • 2 lžíce tahini pasty
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • Špetka soli

Postup

  1. Růžičkovou kapustu zbavte případně nepěkných okrajových lístků a začistěte stonky. Větší kapustičky přepulte. Přendejte do mísy. Ořechy nasekejte nahrubo a přidejte ke kapustě. Zakápněte lžící olivového oleje, přidejte špetku soli a promíchejte. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a při 180 °C pečte 15 až 20 minut (horkovzduch).
  2. Žitnou mouku promíchejte s vejcem, vodou a špetkou soli. Vznikne vám husté těsto. To promačkejte přes síto na halušky do vroucí osolené vody, 3 minuty povařte, sceďte a nechte okapat. Pokud si připravujete halušky předem, při chladnutí je promíchejte s pár kapkami oleje, aby se vám neslepily.
  3. Než se upečou kapustičky, připravte si cibuli s tempehem. Cibuli nakrájejte na slabá půlkolečka. V pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a cibuli pozvolna opékejte, dokud nezačne zlátnout až hnědnout. Přidejte tempeh, nechte opéct a stáhněte z plotny. 
  4. Připravte si tahini omáčku – jednoduše metličkou prošlehejte uvedené ingredience – tahini pastu, vodu, citronovou šťávu, javorový sirup, římský kmín a špetku soli.
  5. Cibuli promíchejte s haluškami a pečenou kapustou s ořechy. Podávejte s tahini omáčkou.

Reklama
Reklama