skip to main content

Těstoviny orzo v salátovém podání: s prosciuttem, pečenou kukuřicí a sýrem feta. Rychlý oběd či večeře, co funguje i za studena

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Reklama

Těstoviny orzo jsou díky svému malému pevnému tvaru pro saláty jako stvořené. Podstatnou roli v salátu pak hraje zálivka s citronovo-tymiánovým nádechem, která propůjčuje celému pokrmu jedinečnou chuť. Rovněž si skvěle rozumí s jemně nasládlou chutí vyzrálé italské sušené šunky. Delikátní olivy, parmazánová kukuřice s cherry rajčaty, řecký sýr feta a voňavé bylinky – zkrátka kvalitní a chutné ingredience, ze kterých nemůže vzejít nic špatného. Orzo prosciutto salát je toho důkazem. 

Na 4 porce potřebujete:

  • 320 g těstovin orzo
  • sůl
  • olivový olej
  • řepkový olej (lisovaný za studena)
  • 400 g cukrové kukuřice
  • 160 g cherry rajčat
  • 1 lžičku krémového balzamikového octa
  • špetku mořské vločkové soli
  • 1 vrchovatou lžíci strouhaného parmazánu
  • 80 g černých oliv odrůdy Kalamata bez pecky
  • 120 g prosciutta cruda
  • čerstvou bazalku
  • čerstvý tymián
  • čerstvý citronový tymián
  • 100 g sýru feta

Na zálivku:

Reklama
  • 4 lžíce řepkového oleje (lisovaného za studena)
  • 1 lžičku dijonské hořčice s bílým vínem
  • 1 lžičku medu
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • ½ lžíce bílého vinného octa
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 4 větvičky citronového tymiánu

Postup

  1. Těstoviny orzo vložte do vroucí osolené vody s pár kapkami olivového oleje. Vařte 7 minut, pak je propláchněte pod studenou vodou, sceďte a dejte do mísy. Zakápněte je lžičkou řepkového oleje, promíchejte a nechte zchladnout.
  2. Klasy kukuřice rozkrájejte na 2 až 3 cm silná kolečka, cherry rajčata opláchněte, osušte a rozkrájejte napůl. Kukuřici s rajčaty dejte na plech vyložený pečicím papírem, zakapejte olivovým olejem a krémovým balzamikovým octem. Posypejte vločkovou solí a strouhaným parmazánem. Vložte do rozpálené trouby na 180 °C (horní gril s horkovzduchem) a pečte 15 minut.
  3. Mezitím si připravte zálivku na těstovinový salát. Do misky dejte odměřené množství řepkového oleje, dijonské hořčice, medu, citronové šťávy, bílého vinného octa, sůl, pepř a lístky citronového tymiánu. Vše promíchejte pomocí spirálové metličky a hotovou zálivku vmíchejte do těstovin. 
  4. K těstovinám do mísy přidejte celé olivy, pečená rajčata s kukuřicí, natrhané plátky prosciutta, několik lístků čerstvé bazalky a tymiánu (včetně jeho citronové verze). Nakonec přisypejte kousky sýru feta a opatrně vše promíchejte.

Proč nepoužívat jen olivový olej? Řepkový olej lisovaný za studena se může pyšnit nejen krásně žlutou barvou, lehce oříškovou chutí, ale také velkým množstvím nutričně cenných látek, především vitamínu E. Pro jeho typicky jemnou chuť se skvěle hodí mimo jiné právě do zálivek.

Reklama
Reklama