skip to main content

Pondělí bez masa? Zkuste tuhle snadnou vege koprovku

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.

Na rozdíl od koprové omáčky s hovězím si vás její vege verze nebude nárokovat na několik hodin v kuchyni (plus následně na její trávení). Hotovou ji máte za půl hodiny i s přílohou – a s pošírovaným vajíčkem a pečenými bramborami se po ní určitě budete cítit lehčeji než po mase se šesti.

Na čtyři porce:

  • 1 velká cibule (lze vynechat)
  • 4 lžíce másla (50 g)
  • 4 vrchovaté lžíce hladké mouky (70 g)
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • svazek čerstvého kopru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžičky cukr krupice (lze vynechat nebo dát víc)
  • sůl
  • 1/2 citronu

K podávání:

  • 1 kg malých brambor (např. grenaille)
  • olivový olej
  • sůl
  • ocet 1 lžíce
  • vejce 4 ks
Reklama

Postup

  1. Brambory pořádně odrhněte a pokud jsou pěkné, neloupejte je – pod slupkou je nejvíce živin. Malé nechte vcelku, větší překrájejte a přímo na plechu vyloženém pečicím papírem promíchejte s olejem a solí. Pečte při 180 °C 25 až 30 minut doměkka, během pečení alespoň jednou zamíchejte.
  2. Pak se pusťte do omáčky. Já pro chuť a hustotu dávám do základu i cibuli, ale pokud máte koprovku raději bez ní, vynechte. Najemno pokrájenou cibuli nechte pomalu zesklovatět na másle (nebo rozehřejte jen máslo samotné), během restování osolte, a když začne cibule zlátnout, poprašte ji moukou. Ještě asi minutu opékejte a za stálého míchání pomalu přilijte vývar. Do hrnce dejte vyvařit i stonky od kopru – omáčka tak bude mít výraznější chuť a na závěr do ní přimícháte jen lístky samotné. Za občasného míchání asi 20 minut povařte.
  3. Mezitím si připravte pošírovaná vejce: v širokém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu s trochou octa, pak oheň ztlumte, aby voda byla jen těsně pod bodem varu, ten by totiž vejce roztrhal. Vajíčko rozklepněte do misky, lžící ve vodě vytvořte malý vír a vejce do něj vlijte. Stejně pokračujte s dalšími vajíčky. Pošírujte je 4 minuty, poté děrovanou lžící vyndejte na talířek.
  4. Z omáčky vyhoďte stonky a zjemněte ji smetanou. Pro extra hladkou strukturu můžete ještě tyčovým mixérem rozmixovat. Vmíchejte 2 až 4 lžíce sekaného kopru a pak už jen dochuťte cukrem, pokud máte radši omáčky sladší, a citronovou šťávou.
  5. Omáčku podávejte spolu s pečenými bramborami a ztraceným vejcem.

Tip: Pokud vám nějaký kopr zbude, oberte ho od stonků, nasekejte a v dobře uzavřené dóze nebo zipovém sáčku zamrazte – udělá vám tak mnohem větší službu než po týdnu osychání v lednici.