skip to main content

Nepřišli jste na chuť tofu? Dejte šanci tomu zapečenému s lilkem & rajčatovým ragú

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.

Reklama

Tofu – na první pohled nenápadná bílá kostka. Někdo takzvanému sójovému sýru na chuť nepřišel, někdo si k němu cestu teprve snaží najít a někdo už zjistil, že s tofu se dají připravit luxusní pokrmy. Pečený lilek s tofu a rajčatovým ragú je toho příkladem. 

Vynikající kombinaci lilku a rajčat podtrhuje bylinkami ochucený olivový olej. Pakliže si chcete bylinkové chuti dopřát ještě o něco více, poohlédněte se v obchodě po ochucené verzi tofu. Kromě bylinkového se do receptu hodí i tofu česnekové nebo to s medvědím česnekem.

Ingredience na 4 porce:

  • 2 lilky
  • 2 kostky tofu – celkem asi 360 g
  • Sůl
  • Olivový olej
  • Čerstvě mletý pepř

Rajčatová omáčka:

  • 1 cibule 
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce rajského protlaku – asi 70 g
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 1 dl bílého vína
  • Plechovka krájených rajčat
  • 2 – 3 dl zeleninového vývaru
  • 80 g červené čočky
  • Sůl
Reklama

Bylinkový přeliv:

  • Hrst najemno pokrájených bylinek – mix bazalky, oregana a tymiánu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Špetka soli

Postup

  1. Lilek nakrájejte na plátky silné asi 1 cm, z obou stran je posolte a nechte půl hodiny vypotit. Mezitím si připravte omáčku.
  2. Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olej a cibuli opékejte dozlatova. Přidejte najemno pokrájený česnek, protlak a bobkový list. Míchejte na mírném ohni asi minutu, aby se ingredience rozvoněly. Zalijte vínem a nechte krátce probublat. 
  3. Zalijte krájenými rajčaty a vývarem, přidejte červenou čočku a osolte. Pod poklicí pozvolna vařte 15 minut.
  4. Dno zapékací misky pokapejte olivovým olejem a omáčku do ní rozprostřete.
  5. Tofu překrojte na půl a poté nakrájejte na tenké plátky. Lilek osušte papírovou utěrkou. Na střídačku vkládejte do mísy plátky lilku a plátky tofu. Nakonec celé lehce přelijte olivovým olejem, opepřete a vložte do trouby vyhřáté na 210 °C. Pečte 25 minut.
  6. Najemno pokrájené bylinky promíchejte s olejem. Zapečený lilek jím těsně před podáváním přelijte. Pokud máte, posypejte navíc ještě výhonky microgreens nebo klíčky.

Reklama
Reklama