Ostružiny pomalu dozrávají, a tak milovníci sezonního ovoce hledají způsob, jak je nejlépe zužitkovat. Pokud se vás toto sladké dilema také týká, máme výborné řešení. Jemný nazelenalý pistáciový dort s bílou čokoládou v kombinaci s ostružinami totiž zazáří na každé pozdně letní oslavě.

Jestli se necítíte na celý dort, vyzkoušejte jeho mini verzi v podobě ostružiových cupcakes s rozmarýnem.

pistaciovy dort s ostruzinami

Pistáciový dort s ostružinami a bílou čokoládou

Na dort o průměru cca 16 cm potřebujete:

  • 250 g změklého másla
  • 150 g krupicového cukru
  • 70 g řepkového oleje
  • 380 g hladké mouky
  • 200 g nesolených vyloupaných pistácií
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetku soli
  • 4 vejce
  • 150 g mléka
  • 120 zakysané smetany
  • 60 g pistáciového másla

Na náplň:

  • 300 g ostružin
  • 2 lžíce třtinového cukru

Na krém:

  • 300 g smetanového sýru
  • 80 g změklého másla
  • 200 g bílé čokolády
  • 100 g pistáciového másla
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • ovoce na ozdobu
pistaciovy dort s ostruzinami

Postup

  1. Předehřejte troubu na 170 °C a tři stejné formy o průměru okolo 16 cm vymažte olejem. Změklé máslo společně s olejem a cukrem vyšlehejte v robotu či ručním šlehačem do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Mezitím pistácie v sekáčku nasekejte na velmi drobné kousky a mléko smíchejte se zakysanou smetanou a pistáciovým máslem. V další míse smíchejte mouku, nasekané pistácie, kypřicí prášek, sodu a sůl. Jakmile je máslo již světlé a vyšlehané, začněte postupně přidávat vajíčka. Vždy přidejte jedno vajíčko a počkejte, až se kompletně zašlehá, až poté přidejte další kus. Nyní do těsta zašlehejte polovinu sypké směsi. Přidejte směs mléka a zbytek sypké směsi a rychle zašlehejte do hladkého těsta. Těsto zbytečně nešlehejte více, než je potřeba, mohli byste ho přešlehat a srazilo by se.
  2. Hotové těsto nalijte do připravených forem, zvažte, zda jsou všechny opravdu stejné, a pečte cca 30 až 35 minut či do té doby, než špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde čistá. Upečené korpusy nechte vychladnout alespoň 15 minut ve formě, poté vyklopte a nechte dojít do pokojové teploty.
  3. Mezitím připravte náplň. Ostružiny společně s cukrem nasypte do malého hrnce a pomalu zahřívejte, dokud ostružiny nepustí šťávu, nezhoustnou a nevznikne směs konzistence hustého džemu, trvá to cca 15 minut. Bílou čokoládu nakrájejte na malé kousky a ve vodní lázni za občasného míchání rozpusťte. Ostružiny i čokoládu nechte vychladnout.
  4. Jakmile jsou korpusy, ostružiny i čokoláda vychladlé, připravte krém. K bílé čokoládě přidejte pistáciové máslo a promíchejte do hladké zelené omáčky. Změklé máslo společně s moučkovým cukrem vyšlehejte do světlé a nadýchané pěny, následně přidejte smetanový sýr a zašlehejte dohladka. Nakonec přišlehejte směs bílé čokolády a pistáciového másla. Výsledný krém by měl být zcela hladký, hustý a našlehaný.
  5. Nyní dort zkompletujte. Korpusy lehce seřízněte do roviny a první korpus pomažte tenkou vrstvou krému. Po obvodu korpusu udělejte krémem pomocí cukrářského sáčku kruh, aby náplň nevytekla, a prostředek naplňte připravenou ostružinovou náplní (viz foto výše). Přiklopte druhým korpusem a proces opakujte. Nakonec přiklopte korpusem posledním a trochou krému lehce zahlaďte. Dort nechte ztuhnout v lednici 30 minut, následně přidejte další vrstvu krému a pomocí cukrářské stěrky uhlaďte do silné a hladké vrstvy. Ozdobte čerstvým ovocem a nechte dalších 40 minut ztuhnout v lednici, poté podávejte. 
pistaciovy dort s ostruzinami