skip to main content

Dort jako z cukrárny. Buďte hvězdou každé oslavy a upečte si svěží borůvkový dort s citronem

Svěží citronový korpus v kombinaci se sladkými českými borůvkami, to je prostě sen! Toto skvělé kombo vykouzlí úsměv na tváři všem vašim strávníkům. Ať už chystáte oslavu či si ho chcete vychutnat jen tak, zaručujeme vám, že se po něm jen zapráší. 

Spoustu lidí má z pečení dortů velký respekt, a právě proto pro vás máme několik tipů na pomocníky, které při jejich přípravě jistě uvítáte. Jedním z nich je bezesporu robot, který opravdu mnohonásobně usnadní práci. Další užitečnou věcí v kuchyni, zvláště, pokud rádi pečete, je cukrářský sáček s hladkou špičkou a cukrářská špachtle neboli lopatka, díky kterým půjde nanášení krému jedna báseň. A už jste si někdy říkali, jak udělat dort krásně hladký? Tak přesně k tomuto efektu vám dopomůže cukrářská stěrka neboli karta a otočný stojan. Díky tomuto kombu budou vaše dorty vypadat jako z cukrárny. 

Citronový dort s borůvkami, máslovým krémem a citronovým mascarpone

Na korpus o průměru 20 cm potřebujete:

  • 250 g povoleného másla
  • 200 g krupicového cukru
  • 4 vajíčka
  • 420 g hladké mouky
  • 250 g mléka
  • 2/3 lžičky jedlé sody
  • 2 citrony
  • lžičku kypřicího prášku
  • špetku soli

Na náplň:

  • 600 g čerstvých nebo mražených lesních borůvek
  • 2 lžíce moučkového cukru
Reklama

Na krémy:

  • 500 g mascarpone
  • 250 g + tři lžíce moučkového cukru
  • 20 g smetany ke šlehání
  • šťávu ze dvou velkých citronů 
  • 250 g změklého másla

Postup

  1. Začněte s přípravou korpusů. 3 stejné dortové formy vymažte olejem a troubu předehřejte na 170 °C. Pokud máte formy pouze dvě, buď korpusy poté prořízněte, nebo nechte dva vyšší. Pokud máte jen jednu, budete muset celé těsto péct i připravovat nadvakrát. Pokud byste ho pekli naráz jen v jedné formě, nepropeklo by se totiž kompletně. 
  2. Změklé máslo společně s cukrem vyšlehejte v robotu či ručním šlehačem do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Když je máslo krásně rozvoněné, světlé a vyšlehané, začněte postupně přidávat vajíčka. Vždy přidejte jedno vajíčko a směs šlehejte další minutu, než přidáte další. Po přidání všech kusů těsto šlehejte další asi 3 minuty, jednotlivé složky musí být opravdu dokonale propojené.
  3. Mezitím si ve vedlejší míse smíchejte mouku s kypřicím práškem, sodou a solí. V další míse smíchejte mléko s citronovou šťávou i kůrou. Nyní tyto dvě směsi střídavě přidávejte do těsta, vždy počkejte, až se do těsta zapracují, poté přidejte další část. Takto pokračujte, dokud nepřidáte veškeré množství. Míchejte jen do té doby, než se všechny složky spojí, nikoli více, mohli byste ho totiž přešlehat. 
  4. Těsto rovnoměrně nalijte do připravených forem a pečte 25 až 30 minut či do té doby, než bude vršek korpusů lehce hnědý a špejle zapíchnutá do středu těsta vyjde čistá. Upečené korpusy nechte vychladnout 10 minut ve formě, poté vyklopte a nechte dojít do pokojové teploty. 
  5. Mezitím, co se korpus peče, si připravte borůvkové pyré. Čerstvé či mražené borůvky nasypte do rendlíku a pomalu zahřívejte, dokud omáčka není hustá jako džem, trvá to cca 10 až 15 minut. Poté odstavte z plotny, přelijete do čisté misky, vmíchejte cukr, nechte zcela vychladnout a vložte do lednice. Tři velké lžíce dejte do jiné misky stranou, budou potřeba do máslového krému.
  6. Když jsou korpusy i pyré hotové a vychladlé, připravte citronový mascarpone krém. Mascarpone prošlehejte se smetanou a třemi lžícemi moučkového cukru, poté přidejte citronovou šťávu a zašlehejte do hladkého krému. Krém přesuňte do cukrářského sáčku s hladkou zdobicí špičkou. 
  7. Nyní dort zkompletujte. Pokud je potřeba, korpusy seřízněte do roviny. První korpus lehce pomažte tenkou vrstvou mascarpone krému. Po obvodu korpusu udělejte krémem kruh, aby náplň nevytekla, a prostředek naplňte polovinou borůvkového pyré. Přiklopte druhým korpusem a proces opakujte. Nakonec přiklopte korpusem posledním. Malým zbytkem krému pomažte vršek i celý povrch dortu, uhlaďte pomocí stěrky do hladké vrstvy a dejte ztuhnout do lednice na cca 40 minut.
  8. Když je dort již ztuhlý, připravte poslední část – máslový krém. Máslo vyšlehejte v robotu či ručním šlehačem do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Poté postupně zašlehávejte 250 g moučkového cukru, šlehejte další cca 2 minuty. Nakonec zašlehejte odložené borůvkové pyré. Vychladlý a ztuhlý dort kompletně potřete připraveným borůvkovým máslovým krémem a stěrkou uhlaďte do hladké vrstvy. Nakonec ozdobte květinami či čerstvým ovocem a dejte dort ztuhnout na dalších 20 minut do lednice, poté můžete podávat.