skip to main content

Poslední večeře v Praze. Kde se fantasticky najíst, než nás plukovník zase zavře

2 minuty čtení

V pondělí se oznámí, že se ve středu něco oznámí, ale je to velké, tak se to oznámí v pátek, ale nakonec ve čtvrtek, protože to je přece malý pátek. Čemu jako nerozumíte, Jindřichu?!

Každopádně – jednou z mnoha „volnočasových“ aktivit, která je opět utlumena, je vysedávání v restauracích. Počínaje zítřkem budou muset gastronomické podniky zavírat už ve 20:00, což se dá připodobnit ke stavu, v němž by se povolil golf jen od dvou do pěti ráno.

Jde to, ale optimální stav je na světelné roky vzdálen.

Nejvyšší čas tedy vyrazit na poslední večeři. A kdybyste náhodou v hlavním městě tápali, kde si ji vyloženě nemístně užít, vykládáme na stůl náš nemístný výběr.

Reklama

Na Kopci

Tamní opečená foie gras s meruňkovo-chilli džemem, fantastický tatarák a telecí rib-eye steak s koňakovou omáčkou? To je něco, pro co se zas a znovu vyplatí vystoupat smíchovskými serpentýnami až do ulice K Závěrce, kde byste – pokud o ní vyloženě nevíte – skvělou restauraci určitě nehledali.

Na Kopci je ale stálice pražské gastroscény a ten Michelin Bib Gourmand přece každý rok neobhajuje jen tak!

Mlýnec

Vybrat si od Sanjiva Suriho jednu restauraci z jeho božského tria je těžký úkol. Volíme ale Mlýnec, jednak kvůli krásnému interiéru, ale primárně pro nejlepší pražský řízek, což je vlastně filet mignon v trojobalu. Ano, řízek se doslova rozpadá na jazyku, jak to umí jen král Sanjiv. Objednejte si klidně dva, protože… Zkrátka ochutnejte.

Yalta Craft Bistro

Tohle je hodně smutná a zároveň hodně veselá věc. Restauratér Jan Šimice vlivem koronaviru zavřel už dvě restaurace – a jednu další otevřel. Jde o oživení hotelu Jalta, kde dlouhá léta sídlila restaurace Como. Nová Yalta nabízí fenomenální kuchyni, z níž si největší slávu vydobyla koprovka, respektive domací ravioli s hovězím líčkem s koprovou omáčkou, o nichž mluví půlka Prahy.

Reklama

Casa de Carli

Místu, jemuž velí Ital Matteo de Carli, je logicky vlastní špičková italská kuchyně s nejedním moderním twistem. Na poslední večeři volíme ručně vyráběné strozzapreti s restovanou chobotnicí a naprosto neuvěřitelné telecí ossobuco se šafránovým rizotem. Hřích by byl zapomenout na panna cottu s kampotským pepřem od Pepperfieldu.

A mimochodem: Matteo má úctyhodný vinný lístek, pro poslední večeři jako stvořený. Napovíme Gaja, Tenuta san Guido.

Cicala Trattoria

Druhý tip z italské stáje. Ryze rodinný podnik, pod nímž je podepsaný kulinářský mistr Aldo Cicala, připomíná atmosférou i jídlem skutečné italské trattorie. Tak se do toho pusťte zostra a začněte variací italských předkrmů, pokračujte přes Římanům vlastní bucatini all‘ amatriciana až ke skvostným lasagním. Domácí limoncello budiž příjemnou tečkou za poslední večeří ve stylu Itálie.

Ale samozřejmě běžte i do Les Moules na mušle, do Kantýny na carpaccio, do Dishe na hamburger, do Červeného Jelena na jelena, do Da Antonio na pizzu a vůbec kamkoli, kde to máte rádi a záleží vám na tom, aby tuhle surreálnou dobu přežili…

Reklama
Reklama