skip to main content

Posolil steak a je z něj celebrita. Večeřeli jsme v restauraci Nusr-Et, kde se za hovězí platí stovky dolarů

3 minuty

Pravděpodobnost, že by tady dnes večer byl osobně, není moc velká, ale stejně si připadám, jako bych ani nešel na večeři, ale spíš na koncert Rolling Stones a těšil se na Micka Jaggera.

Takhle vypadá restaurace, která dokonale využila naší posedlosti sociálními sítěmi – mobil je u stolu v akci častěji než nůž a vidlička a kromě jídla se sem chodí hlavně za zážitkem. 

Zážitkem, jehož hlavní hvězdou je on. Šestatřicetiletý turecký řezník, šéfkuchař a restauratér Nusret Gökçe, který naučil Američany platit za kus špičkového hovězího stovky dolarů a ze kterého se za poslední tři roky stala stejná celebrita, jako jsou hvězdy, které k němu chodí na steak.

Stačí si projet jeho instagramový účet: Leonardo DiCaprio, Naomi Campbell, David Beckham, prezident Spojených arabských emirátů, Lionel Messi nebo Cristiano Ronaldo…

Sedíme v restauraci Nusr-Et v Miami, jednom z 15 steakových a hamburgerových podniků, které dnes Gökçe provozuje od Spojených států přes rodné Turecko až po Dubaj, Dauhá nebo Abu Zabí, a netrpělivě vyhlížíme hlavní hvězdu večera. Vypadá to, že dnes máme zřejmě smůlu.

Tentokrát musíme vzít za vděk jedním z armády Gökçeho číšníků, které poznáte tak, že mají pod nosem povinný knírek a na hlavě černou čapku, které jsou odkazem na turecký původ podniku.

Ten náš má k tomu ještě pekelně hbité ruce, které promění i tak obyčejnou věc, jako je servírování carpaccia, v úžasnou show – nejprve vidličkou a nožem na talíři, který je pokrytý tenkou vrstvou carpaccia, rukoly a parmazánu, rozdrtí dokřupava opečený sýr, pak efektně odhrne plátky hovězího od okraje talíře, všechno zaroluje jako palačinku, polije olivovým olejem a balsamikem, rozkrojí na čtyři díly a servíruje.

Celé je to tak rychlé, že ani nestihnu vzít do ruky mobil.

To hlavní, na co tady všichni čekají, přijde až potom. Mike, jak se číšník jmenuje, nabere mezi tři prsty špetku soli, ohne loket a ještě víc zápěstí, jako by předváděl kobru, která chce uštknout svoji oběť, a z výšky začne jídlo solit tak, že nechá sůl dopadat přes svůj loket na talíř.

Reklama

Právě na tomhle efektním pohybu, který vymyslel Gökçe, stojí celá sláva Nusr-Etu. Charismatický Turek s vizáží Johnnyho Deppa, v černých kalhotech, bílém tričku a obligátních slunečních brýlích s kulatými obroučkami ho používal roky, ale světu ho poprvé ukázal 7. ledna 2017 na Instagramu.

View this post on Instagram

Ottoman steak ?

A post shared by Nusr_et#Saltbae (@nusr_et) on

36vteřinové video s názvem „Ottoman steak“ se rychle stalo virálním, druhý den ho na svém profilu sdílel zpěvák Bruno Mars, za 48 hodin mělo už 2,4 milionu přehrání a do dnešního dne ho vidělo už 16,8 milionu lidí. Nadšení fanoušci Gökçemu vymysleli přezdívku Salt Bae ( „bae“ je slangový výraz pro přítele, milence, miláčka) a z tureckého řezníka se stala přes noc celebrita.

Muže, který vyrostl v chudých poměrech tureckého venkova, sotva dokončil základní školu a který vždycky snil o tom, že bude mít svou vlastní restauraci, dnes na Instagramu sleduje přes 25 milionů lidí a přátelsky se s ním objímá i legendární argentinský fotbalista Diego Maradona.

Takhle vypadá americký sen v praxi.

Gökçe se ale nevyhnul ani kontroverzím. Schytal to za to, když předloni ve své istanbulské restauraci obskakoval venezuelského diktátora Nicoláse Madura, zatímco ve Venezuele zuří hladomor, nebo když ve stejné restauraci ošklivě popálili českou blogerku Kristýnu Třešňákovou. 

Paradoxem je, že ani food kritici z něj nijak nadšení nejsou. A pravdou je, že všechno, co jsem během večera sám ochutnal, bylo skvělé, ale zároveň to nebylo nic, co by vás vystřelilo na Měsíc.

Nízký roštěnec, svíčková nebo tatarák byly připraveny naprosto dokonale, Nusr-Et používá výhradně to nejlepší hovězí z plemene wagyu, takže se vám maso doslova rozplyne na jazyku, ale to tak nějak čekáte – důvod, proč tady rib eye steak stojí 275 dolarů (6300 korun), je jiný.

Show a zážitek. To, jak nám číšník nakrájel nízký roštěnec na tenounké plátky a pak nás učil je namotat na vidličku jako špagety, s jakou rychlostí a přesností sekal maso na tatarák nebo jak opékal svíčkovou na másle na keramickém roštu přímo vedle našeho stolu, bylo uhrančivé.

Pokud vám za takový zážitek nevadí dát ve dvou klidně i několik set dolarů, Nusr-Et si nadmíru užijete. Z Česka je nejdostupnější v Istanbulu, na řeckém Mykonosu, případně v Dubaji.

A třeba budete mít i štěstí a steak vám posolí sám Salt Bae.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama