Vepřová panenka má nejjemnější strukturu ze všech svalových partií vepřového a je také nejlibovější. Díky tomu má dveře otevřené i u těch, kteří se vepřovému masu spíše vyhýbají. Dá se z ní připravit velice chutné, lehké jídlo, ale zároveň i vydatnější pokrmy. Kdo kalorie nepočítá, může si dopřát panenku v nesmrtelné kombinaci se švestkami a slaninou. Ve formě špízů to totiž panence náramně sluší. Do marinády můžete pro pikantnější zážitek přidat trochu kajenského pepře.

Špízy z vepřové panenky ve švestkové marinádě

Na 2 velké nebo 4 menší porce potřebujete:

  • 1 vepřová panenka (asi 500 g)

Marináda:

  • 1,5 lžíce oleje (řepkový nebo olivový)
  • 1 lžíce švestkových povidel
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička najemno nakrájeného rozmarýnu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • Sůl & čerstvě mletý pepř
  • 200 g anglické slaniny nakrájené na plátky

Dip:

  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžíce kapar
  • 1 až 2 lžičky citronové šťávy
  • ½ lžičky mleté uzené papriky
  • ¼ lžičky mletého koriandru
  • Špetka kajenského pepře (nemusí být)
  • Sůl
spizy z veprove panenky

Postup

  1. Panenku nakrájejte na špalíky o velikosti sousta.
  2. V misce promíchejte ingredience na marinádu: olej, povidla, najemno nasekaný nebo prolisovaný česnek, rozmarýn, koriandr, sůl a pepř. Maso obalte v marinádě, misku zakryjte fólií a nechte v lednici 2 hodiny marinovat.
  3. Maso a slaninu napichujte střídavě na jehly. Slaninu skládejte do harmoniky, popř. do ruličky.
  4. Do trouby vložte plech vyložený pečicím papírem a v režimu horkovzduch ji rozpalte na 230 °C. Ideální je menší plech s vyvýšeným okrajem, protože šťáva, která se vypeče, zůstane na papíře a neusuší se na plechu.
  5. Na rozpálený plech položte špízy a nechte při takto vysoké teplotě péct 4 až 5 minut. Poté ztlumte na 170 °C a dopékejte přibližně 5 minut. Špízy přendejte na talíř(e) a šťávu opatrně slijte do omáčkovníku k přelití.
  6. Před dopečením připravte dip. Majonézu promíchejte s najemno nakrájenými kapary, citronovou šťávou, uzenou paprikou, koriandrem, kajenským pepřem a solí. Přendejte do mističek a servírujte ke špízům.
  7. Špízy můžete podávat s opečenými bramborami, bramborovou kaší, pečenou či grilovanou zeleninou atd.

Tipy:

spizy z veprove panenky