Vepřová panenka má nejjemnější strukturu ze všech svalových partií vepřového a je také nejlibovější. Díky tomu má dveře otevřené i u těch, kteří se vepřovému masu spíše vyhýbají. Dá se z ní připravit velice chutné, lehké jídlo, ale zároveň i vydatnější pokrmy. Kdo kalorie nepočítá, může si dopřát panenku v nesmrtelné kombinaci se švestkami a slaninou. Ve formě špízů to totiž panence náramně sluší. Do marinády můžete pro pikantnější zážitek přidat trochu kajenského pepře.
Špízy z vepřové panenky ve švestkové marinádě
Na 2 velké nebo 4 menší porce potřebujete:
- 1 vepřová panenka (asi 500 g)
Marináda:
- 1,5 lžíce oleje (řepkový nebo olivový)
- 1 lžíce švestkových povidel
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička najemno nakrájeného rozmarýnu
- 1 lžička mletého koriandru
- Sůl & čerstvě mletý pepř
- 200 g anglické slaniny nakrájené na plátky
Dip:
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžíce kapar
- 1 až 2 lžičky citronové šťávy
- ½ lžičky mleté uzené papriky
- ¼ lžičky mletého koriandru
- Špetka kajenského pepře (nemusí být)
- Sůl
Postup
- Panenku nakrájejte na špalíky o velikosti sousta.
- V misce promíchejte ingredience na marinádu: olej, povidla, najemno nasekaný nebo prolisovaný česnek, rozmarýn, koriandr, sůl a pepř. Maso obalte v marinádě, misku zakryjte fólií a nechte v lednici 2 hodiny marinovat.
- Maso a slaninu napichujte střídavě na jehly. Slaninu skládejte do harmoniky, popř. do ruličky.
- Do trouby vložte plech vyložený pečicím papírem a v režimu horkovzduch ji rozpalte na 230 °C. Ideální je menší plech s vyvýšeným okrajem, protože šťáva, která se vypeče, zůstane na papíře a neusuší se na plechu.
- Na rozpálený plech položte špízy a nechte při takto vysoké teplotě péct 4 až 5 minut. Poté ztlumte na 170 °C a dopékejte přibližně 5 minut. Špízy přendejte na talíř(e) a šťávu opatrně slijte do omáčkovníku k přelití.
- Před dopečením připravte dip. Majonézu promíchejte s najemno nakrájenými kapary, citronovou šťávou, uzenou paprikou, koriandrem, kajenským pepřem a solí. Přendejte do mističek a servírujte ke špízům.
- Špízy můžete podávat s opečenými bramborami, bramborovou kaší, pečenou či grilovanou zeleninou atd.
Tipy: