skip to main content

Lokše, laty, šumpále či přesňáky? Řeč je o bramborových plackách ze 3 surovin, co fungují nasladko i naslano

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.

Reklama

Lokše neboli přesňáky nejsou jen obyčejné bramborové placky, jsou to vynikající placky plné skvělé chuti i vůně. Jsou pouze ze tří surovin, ale nadělají spoustu radosti a mají mnohostranné využití. Můžete je servírovat jako my dnes nasladko, podávat je samostatně, plněné zelím či masem nebo jako přílohu k pořádně vypečené kachně. 

S těstem se pracuje pěkně a je jen na vás, abyste ho nechali opravdu vláčné a nedali do něj více mouky, než je třeba. Lokše nejsou žádné náfuky, ale nafouknout se umí, a to v momentě, kdy se pěkně propékají z druhé strany. V takovém případě je to namístě.

Na 4 porce (8 placek) potřebujete:

  • 500 g brambor (varný typ C)
  • sůl
  • 150 g polohrubé mouky + na podsypání
  • máslo na potírání
  • švestková povidla na pomazání
  • asi 50 g mletého máku
  • asi 50 g moučkového cukru
Reklama

Postup

  1. Neoloupané brambory důkladně umyjte a se slupkou uvařte doměkka. Ještě teplé je oloupejte a nechte pořádně vychladnout (můžete si je takto připravit i den dopředu). 
  2. Brambory protlačte lisem na brambory nebo nastrouhejte na jemném struhadle. Dostatečně osolte a přidejte nejprve část mouky. Těsto propracujte a postupně přidávejte dle potřeby další mouku. Čím méně jí použijete, tím budou lokše vláčnější. Počítejte však, že 120 až 150 gramů mouky potřeba bude. 
  3. Z těsta uválejte šišku (jako když děláte bramborový knedlík) a rozkrájejte ji na 8 stejných dílů. Z každého dílu vytvarujte kouli a z ní vyválejte na pomoučněné ploše tenkou placku o průměru cca 20 cm. Než na všechny placky přijde v pánvi řada, můžete je zatím odkládat na rozprostřenou utěrku, aby se případně nepřilepily k pracovní ploše.
  4. Placky postupně opékejte v pánvi nasucho z každé strany 2 až 3 minuty, dokud se na nich nezačnou tvořit hnědé flíčky. Po otočení na druhou stranu mají tendenci se nafukovat, což je vlastně signál, že se propékají. Hned po dopečení potírejte lokše pomocí mašlovačky rozehřátým máslem a skládejte na sebe – zůstanou tak déle teplé a změknou. 
  5. Lokše poctivě potřete švestkovými povidly, přehněte na půl a pak z jedné i z druhé strany do stříšky. Nakonec bohatě posypejte mákem smíchaným s moučkovým cukrem a užívejte si už jen jejich výtečnou chuť.

Reklama
Reklama