Že se do Brna a na jižní Moravu jezdí za progresivní gastronomií, je známá věc. Pojďme se podívat, kdo v tomhle regionu letos odvádí nejlepší práci. Tedy aspoň podle soutěže Gourmet 2021.
Osobnosti jihomoravské gastro scény se po dvou letech opět sešly pod jednou střechou, aby společně oslavily nejlepší ty podniky v Brně a na celé jižní Moravě. Pravidelně je vyhlašuje turistické informační centrum.
Do hledáčku nezávislé poroty profesionálů se letos dostalo 84 podniků. Odborníci je hodnotili v několika kategoriích od fine diningu po pivnice.
Některá esa lokální gastro scény obhájila pozice, jiní se na podiu ocitli poprvé a některým se titul letos vyhnul. Všichni si ale s ohledem na těžké časy zaslouží uznání. Které jsou letos ty nejlepší jihomoravské podniky?
Za kavárny to v Brně vyhrálo intimní Kafé Fridrich sídlící na ulici Smetanové. V téhle minimalistické kavárně vám do kapučína dají místo mléka smetanovinu a dělají si taky vlastní tonic – skvělý s espressem od Buena Vista nebo La Cabra.
Mimo Brno pak ocenění obhájil Dvorek v Bořeticích. Kavárna a cukrárna ve dvoře s útulnou stodolou a moderním kontejnerem je už řadu let jednou z nejnavštěvovanějších kaváren na Moravě. Populární jsou hlavně zdejší snídaně.
Jako nejlepší brněnskou cukrárnu porotci vybrali podnik Kavárna a cukrářství Bukovský na Minské s ikonickým větrníkem a rodinnou atmosférou.
Titulem Nejlepší brněnská restaurace se pyšní Element na Běhounské, který ve svém designově čistém interiéru kombinuje bar a restauraci s lokálními surovinami a světovými recepty. V otevřené kuchyni vám tady kluci v černém oblečení připraví plnohodnotné jídlo klidně o půlnoci.
Mimo Brno byl po právu opět nejlepší restaurací zvolen Essens, sídlící v klasicistní budově Chateau de Frontiere v Lednicko-valtickém areálu. Vaří se tady ze surovin od malých místních dodavatelů i z vlastních výpěstků. Mají sezonní degustační menu postavené na několika chodech a pro větší kulturu stolování přijďte ve smart casual dress codu, ten je tu povinný.
Top bistro v Brně je Atelier Cocktail a Bar. Podnik svou pozici obhájil už potřetí, nejen díky perfektnímu jídlu. Neformální i slavnostní prostředí v jednom uvítáte na obědě s nadřízeným i s kamarádkou, v páru nebo s rodinou.
Nejlepší jihomoravské bistro je Pedro’s Streetfood. Tenhle americky laděný koncept začínal v Lednici ve foodtrucku, další kapitolou pak bylo streetfoodové bistro v Mikulově. Specializuje se na burgery, hot dogy, sandwiche a belgické hranolky. Kluky v oranžovo-černých flanelkách tady zná snad každý.
Za pivnice to vyhrál brněnský Lokál U Caipla ze sítě Ambiente a řemeslný pivovar Dubňák, který v Dubňanech, tedy kraji vína, vyrábí spodně i svrchně kvašená piva.
A jak je to na jižní Moravě s vínem?
Titul nejlepší vinařství získalo rodinné bio vinařství Válka z Nosislavi. Poetické prostředí vinařského dvora s lokálními specialitami, bio víny a skvělou atmosférou sklidilo úspěch. Nejlepší vinárnou se letos stala brněnská Vicino DiVino s bezmála dvěma stovkami vín z celé Itálie rozlévanými someliéry v moderním prostředí.
Na nejlepší fine dining si zajděte do Kohouta na Víně na Malinovské náměstí v Brně a na drink do Whiskey baru, který sice neexistuje, ale letos je nejlepší.