V nadsázce řečeno, do Prahy nemusíte cestovat dvakrát, abyste ji dvakrát viděli. Stačí si dát o pár drinků navíc. A v žádném jiném městě planety to nejde snadněji, česká metropole je totiž v celosvětovém měřítku místem s největším počtem barů a hospod na hlavu. Na 100 tisíc lidí tam připadá 47,87 místa, kde si jde pořádně přihnout.
Plyne to z čerstvé studie serveru money.co.uk, který vycházel
z výčtu podniků uvedených na Tripadvisoru, internetové stránce
věnované turismu a cestování. Tripadvisor zaznamenal v Praze 631
hospod a barů, k lehkému výpočtu následně stačilo přidat
celkový počet obyvatel.
Praha zvítězila s poměrně jasným náskokem. Nestačila na ni ani Mekka hazardu, americké Las Vegas, kde je 41,89 baru na 100 tisíc obyvatel. Následuje Orlando na Floridě (40,06), a pak se odstupy ještě prohlubují. Čtvrtý byl Edinburgh (34,29), páté San Francisco (27,03), šestý Amsterdam (22,56), sedmý Krakov (21,83), osmý Dublin (19,98), deváté Miami (18,41) a desátý Tallinn (16,82).
Analýza konstatuje, že nejhustější koncentrace barů je ve čtvrtích Malá Strana, Staré Město, Žižkov a Nusle. Status Prahy coby matičky hospod a barů podporuje i statistika, podle které se ve městě vypije globálně nejvíc piva, konkrétně 144 litrů ročně na osobu. V tomto ohledu je druhý Krakov (127), za nímž následuje německé trio Berlín, Mnichov a Frankfurt (shodně 107).
Autoři studie poukazují na zjevný fakt, že na spotřebě piva se kromě místních podílejí i turisté.
S tím souhlasí i Václav Vojíř, provozovatel Bugsy´’s baru, Bistra Špejle, Potrefené Husy Na Verandách a dalších gastroprovozů. „Na jednu stranu mě pražské prvenství překvapuje, na druhou stranu má logiku, protože spojení atraktivní destinace se stále brutálně levným pivem ve srovnání s okolím dělá z Prahy tradiční cíl pivní turistiky, což pochopitelně ovlivňuje množství s tím spojených podniků,“ míní Vojíř.
Stejný muž upozorňuje, že se pohybuje v prostředí prémiových
barů, takže nedokáže zhodnotit úroveň všech podniků, nicméně
v sektoru, o němž má přehled, se podle něj Praha těší
vysokému kreditu. „V oblasti mixologie a koktejlových barů patří
Praha zcela jistě mezi absolutní světovou špičku,“ tvrdí
Vojíř.
4. 4. 20222 min
Filip Saiver
redaktor Forbes Česko
Ve Forbesu od ledna 2020, novinářem od roku 1994. Baví jej hledat velké příběhy i tam, kde zdánlivě nejsou. Věří totiž, že velké příběhy jsou všude.