skip to main content
Gastronomie

Praha, hlavní město hospod a barů. Nikde na světě jich podle studie není víc

V nadsázce řečeno, do Prahy nemusíte cestovat dvakrát, abyste ji dvakrát viděli. Stačí si dát o pár drinků navíc. A v žádném jiném městě planety to nejde snadněji, česká metropole je totiž v celosvětovém měřítku místem s největším počtem barů a hospod na hlavu. Na 100 tisíc lidí tam připadá 47,87 místa, kde si jde pořádně přihnout.

Plyne to z čerstvé studie serveru money.co.uk, který vycházel z výčtu podniků uvedených na Tripadvisoru, internetové stránce věnované turismu a cestování. Tripadvisor zaznamenal v Praze 631 hospod a barů, k lehkému výpočtu následně stačilo přidat celkový počet obyvatel.

Praha zvítězila s poměrně jasným náskokem. Nestačila na ni ani Mekka hazardu, americké Las Vegas, kde je 41,89 baru na 100 tisíc obyvatel. Následuje Orlando na Floridě (40,06), a pak se odstupy ještě prohlubují. Čtvrtý byl Edinburgh (34,29), páté San Francisco (27,03), šestý Amsterdam (22,56), sedmý Krakov (21,83), osmý Dublin (19,98), deváté Miami (18,41) a desátý Tallinn (16,82).

Analýza konstatuje, že nejhustější koncentrace barů je ve čtvrtích Malá Strana, Staré Město, Žižkov a Nusle. Status Prahy coby matičky hospod a barů podporuje i statistika, podle které se ve městě vypije globálně nejvíc piva, konkrétně 144 litrů ročně na osobu. V tomto ohledu je druhý Krakov (127), za nímž následuje německé trio Berlín, Mnichov a Frankfurt (shodně 107).

Reklama
Prvenství má logiku, protože spojení atraktivní destinace se stále brutálně levným pivem dělá z Prahy tradiční cíl pivní turistiky.

Autoři studie poukazují na zjevný fakt, že na spotřebě piva se kromě místních podílejí i turisté.

S tím souhlasí i Václav Vojíř, provozovatel Bugsy´’s baru, Bistra Špejle, Potrefené Husy Na Verandách a dalších gastroprovozů. „Na jednu stranu mě pražské prvenství překvapuje, na druhou stranu má logiku, protože spojení atraktivní destinace se stále brutálně levným pivem ve srovnání s okolím dělá z Prahy tradiční cíl pivní turistiky, což pochopitelně ovlivňuje množství s tím spojených podniků,“ míní Vojíř.

Stejný muž upozorňuje, že se pohybuje v prostředí prémiových barů, takže nedokáže zhodnotit úroveň všech podniků, nicméně v sektoru, o němž má přehled, se podle něj Praha těší vysokému kreditu. „V oblasti mixologie a koktejlových barů patří Praha zcela jistě mezi absolutní světovou špičku,“ tvrdí Vojíř.