Socca vás přenese do francouzských ulic v Nice, kde se na ni stojí velké fronty. Je velmi oblíbeným pouličním jídlem a často se podává se sklenkou vychlazeného růžového vína. Abyste se nejlépe přiblížili její lahodné chuti, pečte ji v troubě na litinové pánvi a ke konci ji lehce ogrilujte.

Socca perfektně zastane roli bezlepkové pizzy, přílohy ke grilování nebo ji můžete podávat jako ne jen tak ledajaký snídaňový toast. S grilovanými cherry rajčaty a karamelizovanou cibulkou či sázeným vejcem je doslova k sežrání. Je velmi všestranná – můžete ji vyzkoušet i nasladko s medem a ovocem. Jemně oříšková až fazolová chuť cizrnové mouky dává i této kombinaci zelenou. Anebo na ni nemusíte dávat téměř nic. Takhle vám ji nabízíme v dnešním receptu a takhle se s ní i ve Francii setkáte nejčastěji. Sotva ji vytáhnete z trouby, ihned ji podávejte – zatepla chutná nejlépe. Na stůl připravte už jen sůl, trochu koření, čerstvé bylinky a… víno.

Socca

Na placku o průměru 20 cm potřebujete:

  • 135 g hladké cizrnové mouky
  • ½ lžičky soli
  • 220 ml vody
  • 1,5 lžíci olivového oleje + na potření pánve

Na dohotovení:

  • vločkovou sůl
  • koření za’atar 
  • čerstvý rozmarýn
  • olivový olej

Postup

  1. Cizrnovou mouku smíchejte se solí. Přilijte vodu s olivovým olejem a vymíchejte hladké těsto. Nechte jej minimálně 30 minut odležet – mouka absorbuje tekutinu a socca se vám po upečení odmění svou vláčností. Těsto můžete připravit i večer a nechat zakryté v lednici do rána, pokud chcete servírovat francouzskou placku k snídani.
  2. Troubu rozehřejte na 220 °C a vložte do ní zároveň prázdnou litinovou pánev. Nahřátou pánev za pomoci rukavic (pracujte s pánví po celou dobu velmi opatrně, ať se nespálíte) vyndejte a na dno nalijte asi lžíci olivového oleje. Krouživými pohyby pokryjte olejem dno celé pánve. Doprostřed nalijte těsto a opět krouživými pohyby rozmístěte po celé ploše.
  3. Vložte pánev do trouby a pečte 7 až 9 minut, dokud se neoddělí okraje těsta od pánve. Nakonec nastavte troubu na vyšší stupeň grilování a ještě minutu až dvě nechte okraje zezlátnout. Navenek socca lehce popraská, uvnitř zůstane stále příjemně vláčná. Soccu vyndejte z trouby a rozkrájejte na osm dílků. Posypejte ji vločkovou solí, kořením za’atar, čerstvě nasekaným rozmarýnem a zakapejte olivovým olejem. Ihned zatepla podávejte.

Cizrnová mouka

Cizrnovou mouku seženete kromě specializovaných obchodů či prodejen se zdravou výživou už i v běžných supermarketech. Její nedostupnosti dávno odzvonilo a stává se oblíbenou součástí našich jídelníčků. Je štědrá na bílkoviny a tento jednoduchý placatý chléb si mohou dopřát i lidé trpící nesnášenlivostí lepku. Ochutnali jste už cizrnové palačinky s chřestem a ředkvičkami a cizrnová mouka vám zbyla? Nyní máte nejlepší možnost ji zužitkovat a parádně si pochutnat.