skip to main content

Sobota jako za starých časů. Upečte si třenou bábovku podle geniální kuchařky Sandtnerové

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

S poctivostí nejdál dojdeš, říká se. S poctivou bábovkou podle receptu legendární kuchařky Sandtnerové daleko rozhodně dojde vaše vynikající pověst jakožto mistra v kuchyni. Není možná na první pohled nijak výjimečná, nicméně ti, kdo bábovky milují, ocení její vláčnost, kyprost a lahodnou chuť.

Marie Janků-Sandtnerová byla poměrně nadčasová žena. Kdo otevře její kuchařky, bude se pravděpodobně divit, že recepty atraktivní v době vydání kuchařek jsou dost přitažlivé i pro gurmány dnešní doby. Krom toho do receptů využívala například citrusy nebo čokoládu, které nebyly takříkajíc běžným zbožím. Jako by věděla, že i po více než sto letech se bude z jejích kuchařek stále s chutí vařit a péct.

Reklama

Třená mramorová bábovka

Na 1 bábovku potřebujete:

  • 125 g povoleného másla
  • 240 g krupicového cukru
  • 5 vajec – žloutky a bílky zvlášť
  • Nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 60 g čokolády nebo 15 g kakaa
  • Máslo a strouhanka nebo hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
  • Moučkový cukr na posypání

Postup

  1. Máslo utřete do pěny a postupně přidejte cukr, žloutky (jeden po druhém), citronovou kůru a vše třete, dokud nevznikne hladký krém. Kuchařka udává 20 minut. Jestliže vaši manuální sílu nahrazuje robot, bude stačit 5 až 10 minut.
  2. Po částech přidávejte polovinu mouky a všechnu smetanu. Do zbylé mouky vmíchejte kypřicí prášek. Z bílku vyšlehejte pevný sníh, který současně přidávejte se zbývající moukou do těsta. Zlehka míchejte.
  3. Těsto rozdělte na 3 díly. Do jednoho vmíchejte kakao nebo nastrouhanou čokoládu.
  4. Do vymazané a vysypané bábovkové formy nalijte jeden díl světlého těsta, poté tmavé těsto a ještě nakonec poslední díl. Uhlaďte vařečkou a pečte v troubě asi 50 minut při 180 °C.
  5. Po upečení nechte zchladnout a poté překlopte na talíř. Pocukrujte moučkovým cukrem.