Sladký, lepkavý a s vůní podzimu, tak lze nejlépe vystihnout tzv. monkey bread. Jedná se o kynuté těsto plné másla, skořice a javorového sirupu, u tohoto dezertu se o fit variantu ani nepokoušejte. Pokud hledáte obměnu oproti klasickým skořicovým šnekům, jste na správném místě.

skoricova babovka monkey bread

Skořicová bábovka monkey bread (opičí chléb) s javorovým sirupem

Na bábovku o objemu 2 l potřebujete:

  • 250 g mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 50 g krupicového cukru
  • 480 g hladké mouky
  • 40 g javorového sirupu
  • 50 g změklého másla
  • ½ lžičky kardamomu
  • ½ lžičky mleté vanilky
  • špetka soli
  • 1 vejce

Na obalení:

  • 150 g třtinového cukru
  • 2 lžíce skořice
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 150 g javorového sirupu
skoricova babovka monkey bread

Postup

  1. Mléko lehce ohřejte, poté přidejte rozdrobené droždí, lžíci cukru a dvě lžíce mouky, zamíchejte a nechte na teplém místě 10 minut vzejít kvásek. Jakmile je kvásek aktivní, smíchejte ho se zbylou moukou, cukrem, vajíčkem, sirupem, kardamomem, vanilkou, změklým máslem a solí. Suroviny nahrubo propojte a nechte odležet 5 minut. Ručně či v robotu vypracujte hladké těsto, následně hněťte 10 minut, mělo by být krásně pružné, lesklé, hladké a lehce lepkavé.
  2. Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout cca hodinu až hodinu a půl, těsto by mělo zdvojnásobit objem.
  3. Nakynuté těsto párkrát ručně prohněťte a rozdělte ho na 30 až 35 podobně velkých kousků. V misce smíchejte třtinový cukr se skořicí, do misky druhé nalijte rozpuštěné máslo. Připravte si bábovkovou formu o objemu cca 2 l a pečlivě ji vymažte máslem. Každý kousek nejprve namočte v rozpuštěném másle, následně obalte ve skořicovém cukru a rovnoměrně vyskládejte do připravené formy. Postupně ji celou naplňte a nechte dalších 40 minut nakynout.
  4. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C 30 minut, následně zakryjte vršek alobalem, aby se nepřipálil, a pečte dalších 20 minut.
  5. Jakmile vyndáte monkey bread z trouby, kompletně ho ihned polijte, ještě ve formě, javorovým sirupem. Ten se do dezertu vsákne a bude díky němu hezky vláčný a lepkavý. Následně nechte vychladnout asi 2 minuty ve formě, poté vyklopte na talíř. Nechte lehce vychladnout, můžete podávat ještě teplé. Jednotlivé kousky jednoduše odtrhněte.
skoricova babovka monkey bread