Sladkého nás v následujících dnech čeká víc než dost, proto se tipy na slané recepty hodí víc než kdykoli jindy. Tyto slané kynuté buchty překvapí už na první pohled svým designem korespondujícím s vánoční tematikou. V pořadí druhé „wow“ přijde po ochutnání. Slané buchty nejsou jen těstem bez cukru, který nahradí sůl, ale harmonicky propojují sýrovou chuť s rozmarýnem a vlašskými ořechy.

Pokud patříte mezi odpůrce sýra s ušlechtilou modrou plísní, dejte mu v tomto receptu šanci. Do těsta palčivě neproniká jeho pikantnost tak, že by vám chuť tento sýr připomínala, ale je díky sýru opravdu lahodné a k rozmarýnu a ořechům se zkrátka hodí. Pokud by pro vás byl i tak sýr s modrou plísní překážkou, nahraďte nivu polovičním množstvím nastrouhaného parmezánu.

Další „kontroverzní“ složkou receptu je růžový pepř. Je velice specifický, je pronikavý a ne každý si na jeho chuť zvykne. Ale v pečené podobě se jeho charakteristické aroma tlumí a chuť buchet rozhodně negativně nenarušuje.

Krom toho se dají buchty vyzdobit i jinak. Bylinky používejte podle toho, jaké jsou pro vás dostupné a jak jsou vám sympatické. Můžete použít i tymián nebo bazalku, popř. bylinky vyměňte za koření či hrubozrnnou sůl.

Slané buchty se sýrem a ořechy

Na 12 buchet potřebujete:

  • 450 g hladké mouky
  • 120 g najemno nastrouhané nivy
  • Velká hrst vlašských ořechů, nadrobno nasekaných
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 2 lžičky najemno nakrájeného rozmarýnu
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 230 ml teplého mléka
  • 60 g másla
  • 1 žloutek

Na dohotovení:

  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce medu
  • Hladkolistá petržel
  • Kopr
  • Růžový pepř
  • Hrubozrnná sůl

Postup

  1. Mouku, sýr, ořechy, droždí, rozmarýn, cukr a sůl promíchejte v zadělávací míse.
  2. Do teplého mléka vložte na drobné kostičky pokrájené máslo a nechte ho rozplynout.
  3. Mléčnou směs a žloutek přidejte k moučné směsi a zadělejte těsto. Těsto propracovávejte ideálně 7 až 10 minut. Mísu přikryjte fólií a nechte hodinu v teple kynout.
  4. Máslo s medem společně rozpusťte při nízké teplotě.
  5. Těsto přendejte na pracovní plochu, krátce propracujte a rozdělte na 12 stejně velkých dílků. Z každého vyvarujte bochánek.
  6. Každý bochánek kolem dokola bohatě potřete máslovo-medovou směsí. Buchty skládejte volně vedle sebe do pekáče. Nemusíte je skládat natěsno, během pečení totiž ještě krásně dokynou.
  7. Pusťte se do dekorování. Povrch buchty vždy potřete trochou máslovo-medové směsi a pak přilepte bylinky, koření a sůl podle fantazie.
  8. Pečte při 180 °C 40 až 45 minut. Buchty můžete jíst samostatně, s máslem nebo pomazánkou či jako přílohu k polévkám (skvělé jsou ke krémové česnečce), salátům a podobně.