Sociální sítě nám v prosinci dávají pocit, že kdo nevyrobí alespoň jeden adventní věnec (a nedokumentuje každou jeho další zapálenou svíčku), jako by nebyl. Pokud vás toto tvoření míjí, zvažte trochu přízemnější, zato jedlou verzi věnce, která potěší jak ateisty, tak všechny gurmány se sklony k estetičnu.

Spíše než o recept se dnes jedná o inspiraci, jak takové vánoční pohoštění nachystat, spoustu dalších nápadů pak najdete na internetu pod heslem „charcuterie wreath“. Nachystejte si všechny možné pochutiny, dostatečně velký podklad, a pusťte se do chystání. Výhodou je, že i z mála vykouzlíte v tomto případě hodně, a upřímně můžete využít i všelicos ze spíže.

Jedlý adventní věnec

Co lze použít:

  • Sýry (plísňové, parmezánového typu, tvrdé, plátkové, mini parenica atd.)
  • Salámy, uzeniny, sušené šunky
  • Ovoce (čerstvé, lyofilizované i klasické sušené: maliny, ostružiny, jahody, borůvky, hroznové víno, mochyně, rozinky, kaki, citrusy, fíky, sušené meruňky, jablka, hrušky, citrusy)
  • Zelenina (čerstvá i naložená jako chilli papričky, kyselé okurky, artyčoky, olivy)
  • Ořechy
  • Krekry, slané tyčinky, sušenky
  • Dipy, džemy, med
  • Bylinky (rozmarýn, šalvěj, bazalka)

Postup

  1. Připravte si všechny suroviny, ideálně takové, které příliš neokorají. Sýry pokrájejte na menší kousky, případně z plátkových vykrájejte pár vánočních motivů.
  2. Jakkoli bizarně to zní, ze salámů můžete vytvořit překvapivě vkusné růže: na okraj malé skleničky postupně přehýbejte plátky měkkého salámu, každé kolečko vždy v polovině překryjte dalším plátkem, a když je růže dostatečně velká, opatrně ji vyklopte (případně si najděte video, jak na „salami rose“).
  3. Na kulatý podnos nebo velký talíř potom postupně skládejte jednotlivé suroviny. Přidat můžete malé mističky na dipy nebo třeba olivy a nakonec věnec dolaďte bylinkami, které mají sice čistě estetický účel, ale snítky rozmarýnu pak můžete použít i do vaření, navíc na rozdíl od většiny jiných lístků neoschnou.