Pokud si pravidelně nalháváte, že z přezrálých flekatých banánů, které už doma nikdo nechce jíst, upečete banánový chlebíček, a stejně pravidelně končí v koši, zkuste dnes toto odhodlání dotáhnout do konce. S receptem na chlebíček bez mouky a přidaného cukru to možná půjde o něco snadněji. Takový koláč je i dost sytý díky mandlové mouce, zužitkujete do něj již opravdu hodně „zkušené“ banány a ještě budete mít krásně vláčný chlebíček k snídani nebo zdravou svačinu.
Výborný je i jen tak, nám ale nejvíc chutná potřený arašídovým máslem nebo žervé a trochou dobrého jahodového džemu či domácí zdravé nutelly.
Bezlepkový banánový chlebíček bez cukru a bez mouky
Na 1 chlebíček potřebujete:
- 3 hnědé přezrálé banány + 1 na ozdobu
- 3 vejce
- 120 g arašídového másla
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- ½ lžičky skořice
- 1 špetku soli
- 220 g mandlové mouky
- 1 kypřicí prášek
- 100 g hořké čokolády (min. 70%) nebo rozinek
Postup
- Formu na biskupský chlebíček vymažte máslem nebo olejem a vysypejte mandlovou moukou. Čokoládu nasekejte. Troubu vyhřejte na 170 °C.
- V míse rozmačkejte tři co nejzralejší banány. Pokud banány nejsou opravdu hodně zralé a sladké, těsto doslaďte trochou cukru, medu nebo jiného sladidla a nevynechejte čokoládu či rozinky. Pečením se totiž sladká chuť o něco ztlumí.
- Oddělte žloutky od bílků, žloutky přidejte k banánům a z bílků v jiné nádobě vyšlehejte tuhý sníh.
- Žloutky s banány dobře prošlehejte, vmíchejte povolené arašídové máslo, vanilku, skořici a sůl, poté přidejte mandlovou mouku a kypřicí prášek a nakonec stěrkou opatrně zapracujte sníh a čokoládu (část si můžete schovat na ozdobu) nebo rozinky.
- Vlijte do formy, povrch případně posypejte odloženou čokoládou nebo arašídy a do těsta zlehka vtlačte podélně rozříznutý zbývající banán na ozdobu. Pečte asi 40 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Pokud by povrch rychle tmavl, v polovině pečení formu překryjte pečicím papírem. Chlebíček nechte vychladnout ve formě a až poté vyklopte.
Tip: Do těsta zamíchejte i hrst nesolených arašídů, pistácií či pekanů.