Jahelník by se dal považovat za předchůdce rýžového nákypu. Rýže se stala tradičnější surovinou a obtížněji pěstované jáhly byly tak trošku vytlačeny. Naštěstí se k dříve všedním surovinám mnohdy navracíme a jahelník není výjimkou.
Pochutnáte si na něm nejlépe s blížícím se podzimem, v zimě či o svátcích. Podzimní úroda ovoce jej zešťavnatí a rovněž příjemně ochutí. V zimě pak můžete použít klidně švestky sušené. Už samotná jáhlová kaše, ochucená ořechy a medem, je skutečnou lahůdkou. Zkuste si ji příště udělat klidně samotnou. Výtečně chutná i naslano – o tom vás jistě přesvědčí kombinace jáhel se zvěřinovým ragú.
Bezlepkový jahelník se švestkami a jablky
Na pekáč o rozměrech 24 × 14 cm potřebujete:
- 200 g jáhel
- 750 ml moštu nebo rýžového nápoje
- 1 svitek skořice
- Sůl
- 2 lžíce rozpuštěného másla + na vymazání
- 10 čerstvých švestek
- 4 menší jablka
- 1 lžíce skořicového cukru
- 40 g sušené klikvy nebo rozinek
- ½ lžičky mleté skořice
- 50 g pekanových ořechů
- 50 g vlašských ořechů
- 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 2 lžíce medu
- 50 g krupicového cukru
K podávání:
- Zakysaná smetana
- Švestková povidla
Postup
- Jáhly důkladně spařte v cedníku horkou vodou, aby nebyly hořké. Poté je propláchněte studenou vodou a vložte do hrnce. Zalijte je moštem nebo rýžovým mlékem, přidejte svitek skořice a trošku osolte.
- Na mírném plameni vařte asi 20 minut, dokud nevznikne hustá jáhlová kaše. Po uvaření vyjměte skořici a kaši nechte zvolna asi půl hodiny vychladnout.
- Mezitím pekáč vymažte pečlivě máslem. Švestky umyjte, rozkrojte napůl a odpeckujte. Část švestek nakrájejte na měsíčky. Jablka oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Smíchejte je se skořicovým cukrem a klikvou nebo rozinkami.
- Do zchladlé kaše vmíchejte mletou skořici, nahrubo nasekané pekanové i vlašské ořechy a žloutky s medem. Nakonec jemně a po částech vmíchejte z bílků ušlehaný sníh se špetkou soli a krupicovým cukrem.
- Do vymazaného pekáče přendejte polovinu ochucené jáhlové kaše. Navrch rozprostřete v rukách vymačkanou jablečnou směs a pár měsíčků švestek.
- Vše zakryjte zbylou polovinou kaše a vyskládejte na ni rozpůlené švestky řeznou stranou vzhůru. Každou švestku pokapejte trochou rozpuštěného másla a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C.
- Pečte asi 40 minut, dokud jahelník nezpevní a nezíská zlatavou barvu. Vychladlý jahelník podávejte se zakysanou smetanou a lžičkou domácích švestkových povidel.
Tipy
- K vaření jáhlové kaše můžete použít i čistou vodu. Rostlinný nápoj nebo jablečný mošt ji však mnohem lépe od základu dochutí.
- Strouhaná jablka důkladně vymačkejte od přebytečné šťávy (kterou si samozřejmě ponechte k dalšímu využití), aby nebyl jahelník až příliš vláčný.