skip to main content

Se šípkovou, nebo se zelím? S červeným vínem a jáhlami! Zvěřinové ragú jako perfektní podzimní comfort food

Reklama

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Miska na víně pomalu dušeného zvěřinového ragú je ideálním jídlem do nadcházejících podzimních plískanic. Takový guláš plný čerstvých sezonních surovin vás zahřeje na těle i na duši a, kromě zbylého vína, ho můžete doplnit výbornou bezlepkovou přílohou v podobě jáhlové kaše se sýrem. Nejlepší je až druhý den, kdy se hezky rozleží, proto zvažte jeho přípravu rovnou ve větším množství (protože toho druhého dne se málokdy dočká).

Na 5 porcí ragú potřebujete:

  • 120 g uzeného špeku
  • 1 kg zvěřiny na guláš (jelení, kančí, dančí, srnčí)
  • 1 velká cibule
  • 4 mrkve
  • 4 řapíky celeru
  • 4 velké stroužky česneku
  • 1 lžička celého pepře
  • 6 kuliček jalovce
  • 3 snítky čerstvého nebo ½ lžičky sušeného rozmarýnu
  • 3 snítky čerstvého nebo ½ lžičky sušeného tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 1 vrchovatá lžička soli
  • 500 g pasírovaných rajčat
  • 400 ml červeného vína
  • 140 g rajského protlaku
Reklama

Na slanou jáhlovou kaši:

  • 400 g jáhel
  • 800 ml vody
  • Sůl
  • 3 lžíce másla
  • ½ hrnku strouhaného parmezánu

Postup

  1. Kostičky špeku nechte pomalu vyškvařit v širokém hrnci nebo pánvi. Mezitím si na kostky pokrájejte maso a očistěte zeleninu. Cibuli nakrájejte na kostičky, mrkev na půlkolečka, celer na plátky a česnek nasekejte. Pepř a jalovec podrťte v hmoždíři.
  2. Děrovanou lžící vyndejte vyškvařený špek z hrnce a na tuku ze všech stran zprudka opečte maso. Je možné, že pustí šťávu, ale vytrvejte a zprudka opékejte tak dlouho, až se tekutina odpaří a maso bude mít kůrčičku.
  3. Maso vyndejte stranou ke špeku a ve výpeku 10 až 15 minut dozlatova restujte cibuli, mrkev a celer. Přidejte česnek, nechte několik vteřin rozvonět a zalijte vínem a rajčaty. Do hrnce vraťte špek a maso, vmíchejte pořádnou lžičku soli a všechno koření a pozvolna duste asi 3 hodiny doměkka, až bude maso dokonale měkké. Podle potřeby podlévejte dalším vínem, vodou či vývarem.
  4. Pokud by bylo na závěr ragú příliš tekuté, chvíli ho bez poklice zprudka povařte nebo zahustěte trochou strouhaného perníku či povidel. Vmíchejte protlak, který ho také zahustí, a případně dosolte.
  5. Jáhly nejprve dvakrát v sítu prolijte vroucí vodou, ztratí tak případnou hořkost. Poté je v osolené vodě uvařte doměkka a na závěr zjemněte máslem a sýrem.

Jak na opravdový slow food? Já zvěřinový guláš vařím v pomalém hrnci, do kterého kromě vína není potřeba přidávat žádnou tekutinu, a po 10 hodinách na nízký stupeň se maso úplně rozpadá na jazyku.

Kam pro zvěřinu? V sezoně zvěřinu běžně koupíte i v supermarketech a online obchodech, ale prubnout můžete i web Pro zvěřinu, kde si ji pořídíte přímo od myslivců. Stačí si na mapě najít nejbližšího prodejce.

Reklama
Reklama