Vánoce (snad až na drobné výjimky) milujeme. Důvodů je řada a to, co je všechny spojuje, je štědrost. Jsme štědří k sobě, když si dáme pauzu od práce. Jsme štědří k rodině, když jí věnujeme svůj čas. Jsme štědří ke svým smyslům, když je potěšíme přívalem svátečních dobrot. A štědře se můžeme odměnit i kapkou výtečného, voňavého, příjemně kořeněného punče. Možná že právě punč se stane záminkou, proč si štědře dopřát více času spolu, oddychnout si a pobavit se.

Při vaření punče se nejdříve vaří nealkoholická složka – voda s ovocnou šťávou a kořením. V této fázi se začnou velice intenzivně uvolňovat vonné silice z koření a rozvine se chuť sušeného ovoce. Po krátké době se přidává červené víno, které se pozvolna přivede pod bod varu. V tuto chvíli by vaření degradovalo chuť a vůni vína. Nakonec se přilije rum a punč se již nevaří, aby alkohol nevyprchal, a s ním neodešlo i celé punčové kouzlo…

Vánoční punč s rumem a vínem

Na 4 porce potřebujete:

  • 200 ml vody
  • Šťáva z 1 pomeranče (70 ml)
  • Šťáva z ½ citronu (20 ml)
  • 1 až 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce rozinek
  • 1 lžíce sušených brusinek
  • 2 ruličky skořice
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 250 ml červeného vína (suchého nebo polosuchého)
  • 50 ml rumu
  • Plátky pomeranče nebo citronu k servírování
  • Ruličky skořice na ozdobu

Postup

  1. Vodu a šťávu z ovoce nalijte do hrnce. Přidejte cukr, rozinky, brusinky, koření a přiveďte k varu. Vařte asi minutu. Poté zalijte vínem.
  2. Když se víno dostane pod bod varu, zalijte rumem a stáhněte z plotny.
  3. Punč servírujte s plátkem pomeranče nebo citronu a ruličkou skořice.

Tip: Pro ještě výraznější kořeněné aroma hrnec přiklopte a nechte koření louhovat několik minut.