Kakaové těsto jemné jako samet a vanilkový krém nadýchaný jako obláček jsou spolu s červenou barvou důvody, proč je red velvet dort tak oblíbený. Ještě oblíbenější pak bude, když si vytvoříte jeho menší a jednodušší verzi ve formě roztomilých cupcakes.

V teorii by pro charakteristickou červenou barvu těsta měla postačit chemická reakce přírodního kakaa s octem, solí a podmáslím, nicméně v praxi takto nikdy nevytvoříte tak zářivou barvu, jakou znáte z cukráren. Já mám nejradši profesionální gelové barvivo z cukrářských obchodů, protože ho stačí kávová lžička (a do krémů jen několik kapek), použít nicméně můžete i barvivo práškové. 

Foto Eva Malúšová

Red velvet cupcakes s polevou z mascarpone a šlehačky

Na 16 muffinů potřebujete:

  • 240 g podmáslí
  • Červené potravinářské barvivo
  • 1 lžíce octa 
  • 1 lžička jedlé sody
  • 125 g změklého másla
  • 150 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilky (mletá či extrakt)
  • 1 lžíce kakaa (přírodní či holandské)
  • 250 g hladké mouky
  • ¼ lžičky soli

Na krém:

  • 180 až 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 g mascarpone
  • 250 g čerstvého sýru (Philadelphia, Žervé, Lučina)
  • 130 g cukru moučka
  • 1 lžička vanilky (mletá či extrakt)
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Troubu vyhřejte na 180 °C a muffinový plech nebo silikonové formičky vyložte papírovými košíčky.
  2. Podmáslí obarvěte červeným potravinářským barvivem a vmíchejte do něj ocet.
  3. Změklé máslo s cukrem šlehejte alespoň 2 minuty do světlé nadýchané pěny a postupně zapracujte vejce, vanilku, kakao (s tím opatrně, aby nebylo těsto příliš hnědé), mouku a sůl. Do podmáslí přidejte sodu a směs vmíchejte do těsta.
  4. Těsto plňte do ⅔ výšky košíčků a pečte asi 25 minut. Po upečení vyndejte z formy a nechte vychladnout na mřížce.
  5. Mezitím si připravte krém: smetanu ušlehejte dotuha, v jiné, větší, misce prošlehejte mascarpone s čerstvým sýrem, cukrem a vanilkou a opatrným podebíráním stěrkou pak vmíchejte šlehačku. Dejte do lednice, než vychladnou muffiny.
  6. Pokud muffiny hodně vyběhly, seřízněte jim lehce vršek do roviny. Ten pak můžete nadrobit a použít na ozdobu krému podobně jako u red velvet dortu. Zdobícím sáčkem s řezanou špičkou nebo jen tak nožem naneste krém na muffiny. V lednici vám vydrží dobré 2 až 3 dny.
Foto Eva Malúšová