Končíme, oznámil před dvěma měsíci Lukáš Vašek, zakladatel Oh Deer Bakery. Muž, který naučil Čechy milovat kroblihy, si chtěl dát pauzu. Ta ale překvapivě brzy skončila a Vašek otvírá znovu – na adrese přímo proti konkurenci.
Zase to prý bude ten správný punk, jako když Lukáš Vašek se svými kroblihami v roce 2017 ve skromných podmínkách začínal. Sám bude opět vyrábět těsto na oblíbené (nově už nejen) sladké bomby a jak říká, všechno si chce tentokrát držet pod kontrolou.
Zakladatel sítě Oh Deer Bakery se totiž v minulém roce pořádně spálil, když výrobu přenechal dnes už svému bývalému společníkovi. Postupně mu zákazníci posílali stále víc stížností na kvalitu, a tak se v polovině prosince rozhodl pro radikální krok.
„Zavíráme,“ oznámil tehdy na sociálních sítích. „Než to dělat blbě, tak raději vůbec,“ říkal.
Podnikatel, který s gastronomií původně neměl nic společného a pracoval v korporátu, si ale zároveň nechával otevřená vrátka a rovnou dodával, že by chtěl se svou značkou a kroblihami začít zase znovu a lépe.
Kdy? Odhadoval, že to bude trvat nejméně pár měsíců, než se sám z konce vzpamatuje, najde nové síly a hlavně dobré místo pro nový start.
Nakonec je všechno ale mnohem rychlejší a ani ne dva měsíce po tom, co skončil, začíná nanovo.
„Dostal jsem spoustu nabídek a jedna z nich se nedala odmítnout. Ozvali se mi z Quadria, abych šel tam,“ říká. A i když doufal, že nový rozjezd bude trochu poklidnější, nakonec nabídce neodolal a zkraje ledna převzal klíče od nové provozovny.
Souvisí s tím i poměrně pikantní okolnost. Nová provozovna je totiž přesně naproti bývalé pobočce v Purkyňově ulici v centru Prahy, kterou dál drží Vaškův bývalý partner, jen nyní pod jinou značkou.
Na jedné ulici, pár metrů od sebe tak bude probíhat souboj mezi „zakladatelem kroblih“ a jeho exspolečníkem.
„Vnitřně jsem s tím dost bojoval, ale podmínky, které jsem dostal, jsou skvělé, prostor unikátní. Takže rukavice jdou dolů a musím se s tím porvat,“ říká Lukáš Vašek, který měl v předchozích letech v Praze několik poboček Oh Deer Bakery a přes franšízu expandoval i do Saúdské Arábie.
Teď se chce držet víc při zemi. Soustředit se na jednu nově otevřenou pobočku, kde plánuje měsíčně prodat na deset tisíc kroblih. Do konce roku se chce s obratem dostat na patnáct milionů korun.
Chystá nejen rebrand své značky, která bude dál fungovat pod jménem Oh Deer – tentokrát už bez slova Bakery –, ale i nový styl interiéru a hlavně v prodejně bude prvně probíhat i samotná výroba kroblih.
„Díky tomu se chci konečně hodně zaměřit nejen na sladké, ale i na slané varianty, což se v minulosti nedařilo,“ říká Lukáš Vašek a dodává, že nově se chce soustředit i na kávu, což dřív také moc nefungovalo.
Základem ale mají být opět kroblihy, tedy donut z croissantového těsta, který se osmaží jako kobliha a má uvnitř i na povrchu náplň.
„Pro mě je to návrat ke kořenům. Zase budu vstávat brzo ráno a vyrábět těsto vlastníma rukama. Bude to dřina, ale nesmírně se těším,“ dodává Vašek.
Kroblihy kdysi objevil při svých cestách po USA a pak doma několik měsíců zkoušel dělat den co den nové těsto, než konečně objevil správný recept a postup. Pár měsíců ho sice teď sám nedělal, ale jak dodává, je to jako jízda na kole, tohle se prý nezapomíná.
11. 2. 20244 min
Pavla Francová
redaktorka Forbes Česko
Do novin se zamilovala na gymnáziu v Německu. Opustila proto původní plán stát se profesionální boxerkou a po studiích žurnalistiky a mezinárodních vztahů nastoupila do Lidových novin. Později působila v Hospodářských novinách či české edici Newsweeku, zkušenosti sbírala i na stážích v Berlíně a Hamburku. Od roku 2018 píše pro Forbes o všem, co ji zajímá – od obchodu, vědy, přes architekturu až po německou ekonomiku. Ze všeho nejvíc ji ale těší příběhy lidí, kteří se nevzdali, plní si své sny a inspirují tím ostatní.