Ovocné knedlíky jsou pro mne takovým symbolem letního jídla. A letní jídlo vás nesmí přikovat do kuchyně na víc než půl hodiny a už vůbec ne odrovnat na zbytek dne. Proto mě baví tvarohová low carb verze: je rychle hotová, plná bílkovin (takže se dá i prominout náš podivný český zvyk dávat si sladké jídlo jako hlavní chod) a bez lepku, respektive bez klasické mouky.

Pozor na typ tvarohu: Kdybyste použili tvaroh ve vaničce, těsto bude příliš tekuté, proto kupte ten v alobalu. Nejchutnější je tučný, ale hodí se i tvaroh označený jako měkký či jemný.

Ještě jednodušší verze tvarohových knedlíků: Z těsta vytvarujte jen malé kuličky a jahody rozmačkejte se smetanou a sladidlem nebo oslaďte a krátce povařte na jahodovou omáčku, kterou uvařené nočky přelijete.

Bezlepkové & low carb tvarohové ovocné knedlíky (bez mouky)

Na 2 porce potřebujete:

  • 8 až 10 jahod
  • 250 g tvarohu v kostce (tučný, jemný či měkký)
  • 60 g kokosové mouky
  • 10 g psyllia (rozpustná vláknina)
  • 1 vejce
  • 1 špetka soli

K podávání:

  • ½ kelímku kysané smetany
  • Hrst přezrálých jahod
  • 6 lžic másla
  • 4 lžíce tvarohu ke strouhání
  • Sladidlo (moučkový cukr, erythritol moučka, oblíbený sirup)

Postup

  1. Tvaroh smíchejte s kokosovou moukou, psylliem (to pořídíte v lékárnách, zdravých výživách a online, včetně Rohlíku), vejcem a špetkou soli. Těsto nechte 15 až 20 minut odležet, aby zpevnilo.
  2. Mezitím odstopkujte, omyjte a osušte jahody. Odeberte vždy kousek těsta, rukama z něj vytvořte tenkou placičku a jahodu do něj napevno zabalte, aby nikde nevyčuhovala.
  3. Knedlíky vhoďte do vroucí vody a pozvolna vařte 5 minut (nebo 3 minuty od chvíle, kdy vyplavou na povrch).
  4. Mezitím si rozmixujte nebo vidličkou rozmačkejte co nejzralejší jahody, nadrobte tvaroh, rozpusťte máslo a připravte sladidlo.
  5. Na hluboké talíře rozdělte jahodovou smetanu, obložte knedlíky, přelijte máslem a posypejte tvarohem a sladidlem dle chuti.