Ovocné knedlíky jsou pro mne takovým symbolem letního jídla. A letní jídlo vás nesmí přikovat do kuchyně na víc než půl hodiny a už vůbec ne odrovnat na zbytek dne. Proto mě baví tvarohová low carb verze: je rychle hotová, plná bílkovin (takže se dá i prominout náš podivný český zvyk dávat si sladké jídlo jako hlavní chod) a bez lepku, respektive bez klasické mouky.
Pozor na typ tvarohu: Kdybyste použili tvaroh ve vaničce, těsto bude příliš tekuté, proto kupte ten v alobalu. Nejchutnější je tučný, ale hodí se i tvaroh označený jako měkký či jemný.
Ještě jednodušší verze tvarohových knedlíků: Z těsta vytvarujte jen malé kuličky a jahody rozmačkejte se smetanou a sladidlem nebo oslaďte a krátce povařte na jahodovou omáčku, kterou uvařené nočky přelijete.
Bezlepkové & low carb tvarohové ovocné knedlíky (bez mouky)
Na 2 porce potřebujete:
- 8 až 10 jahod
- 250 g tvarohu v kostce (tučný, jemný či měkký)
- 60 g kokosové mouky
- 10 g psyllia (rozpustná vláknina)
- 1 vejce
- 1 špetka soli
K podávání:
- ½ kelímku kysané smetany
- Hrst přezrálých jahod
- 6 lžic másla
- 4 lžíce tvarohu ke strouhání
- Sladidlo (moučkový cukr, erythritol moučka, oblíbený sirup)
Postup
- Tvaroh smíchejte s kokosovou moukou, psylliem (to pořídíte v lékárnách, zdravých výživách a online, včetně Rohlíku), vejcem a špetkou soli. Těsto nechte 15 až 20 minut odležet, aby zpevnilo.
- Mezitím odstopkujte, omyjte a osušte jahody. Odeberte vždy kousek těsta, rukama z něj vytvořte tenkou placičku a jahodu do něj napevno zabalte, aby nikde nevyčuhovala.
- Knedlíky vhoďte do vroucí vody a pozvolna vařte 5 minut (nebo 3 minuty od chvíle, kdy vyplavou na povrch).
- Mezitím si rozmixujte nebo vidličkou rozmačkejte co nejzralejší jahody, nadrobte tvaroh, rozpusťte máslo a připravte sladidlo.
- Na hluboké talíře rozdělte jahodovou smetanu, obložte knedlíky, přelijte máslem a posypejte tvarohem a sladidlem dle chuti.