skip to main content

Klasika zdravěji. Celozrnné tvarohové knedlíčky potěší složením i sofistikovanou chutí

Jaká je pravděpodobnost, že vám během jahodové sezony proklouznou ovocné knedlíky mezi prsty? Mizivá! Snad jedině v případě, že vám nezapadají do racionálního jídelníčku. Proto přinášíme jednoduché řešení pro hřešení všem, co se zkrátka nechtějí vzdát svých hodnot, a přitom by si s chutí nějaký ten knedlíček na talíř přivalili. Celozrnná alternativa tvarohových knedlíčků s jahodami je nejen bohatá na živiny z kvalitních zdrojů, ale překvapí i delikátní a sofistikovanou chutí, kterou do pokrmu vnáší růžový pepř s meduňkou. Tu můžete aplikovat i na

klasickou verzi tvarohových knedlíků, zamilují si ji totiž všichni náruživí gurmáni.

Celozrnné tvarohové knedlíky s jahodami a růžovým pepřem

Na 2 až 4 porce potřebujete:

  • 120 g celozrnné špaldové hladké mouky
  • 100 g polotučného tvarohu
  • 1 vejce
  • 20 g másla, rozpuštěného
Reklama

Omáčka:

  • 140 g řeckého jogurtu (může být odtučněný)
  • 100 g jahod
  • Můžete dosladit xylitolem, medem nebo jiným sladidlem

K podávání:

  • Růžový pepř
  • Meduňka
  • Mandle

Postup

  1. Celozrnnou mouku nasypejte do mísy. Přidejte tvaroh, vejce a máslo. Zpracujte těsto, zabalte do fólie a nechte hodinu odpočívat v lednici.
  2. Do širšího hrnce dejte vařit vodu na knedlíčky. Podsypejte si pracovní plochu lehce moukou a z těsta odtrhávejte kousky těsta (cca 15 g). Pomoučenými dlaněmi vyvalujte kulaté nočky a pokládejte je na pracovní plochu. Těsto vyjde na cca 18 kousků.
  3. Knedlíčky vložte do lehce osolené vroucí vody. Vařte 6 minut. Vyndejte děrovanou naběračkou na talíř. Pokud se chcete vyvarovat lehkého okorání, promíchejte opatrně knedlíčky s trochou kokosového tuku nebo másla.
  4. Na omáčku promixujte řecký jogurt s jahodami a podle potřeby doslaďte.
  5. Na talíř nalijte část omáčky a naservírujte na ni knedlíčky. Jahody nakrájejte na menší kusy a přidejte na talíř. Nakonec posypejte tlučeným růžovým pepřem, lístky meduňky a nadrobno nasekanými mandlemi.